Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αυτοκινητο

Το νέο σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης θα παρουσιάσει την Πέμπτη o Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, και τους στόχους ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Θα πρόκειται για την τρίτη προκήρυξη ηλεκτροκίνησης, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό χορηγίας για τις κατηγορίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, ειδικές κατηγορίες για δικαιούχους αναπηρικού οχήματος, πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος και αγορά καινούργιου χαμηλών εκπομπών, όπως και χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών.

Για απόσυρση και αγορά οχήματος χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ έναντι δέκα χιλιάδων ευρώ, ενώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε είκοσι χιλιάδες έναντι δώδεκα χιλιάδων.
Επιπλέον, θα αυξηθεί το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ταξί μηδενικών ρύπων από δεκαπέντε χιλιάδες σε είκοσι χιλιάδες ευρώ.
 
Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών οχημάτων, που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων σαλούν το 2023 ήταν 995 σε σχέση με 512 την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζοντας αύξηση 94,34%, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι της τάξης του 1.175% αφού είχαν εγγραφεί 78 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σαλούν κατά το 2020.

Εξάλλου, το 2023 εγγράφηκαν 273 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες σε σχέση με 192 το 2022, ενώ εγγράφηκαν 40 ηλεκτρικά λεωφορεία, κατηγορία για την οποία δεν υπήρξε καμία εγγραφή κατά τα έτη 2022 και 2021 και μόλις 1 εγγραφή για το 2020
 
Η τρίτη προκήρυξη του σχεδίου ηλεκτροκίνησης θα υλοποιηθεί τη διετία 2024-2025 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια.