Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Το νομοσχέδιο για σταδιακή επέκταση της δωρεάν  υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών, παρουσίασε το πρωί στην επιτροπή Παιδείας της βουλής η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιαηλίδου.

Όπως τόνισε η Υπουργός, σε μερικές βδομάδες θα ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων, με μειωμένο το ηλιακό όριο,  με την προϋπόθεση όμως ότι  το νομοσχέδιο περάσει από την βουλή.

Τα δημόσια και κοινοτικά  νηπιαγωγεία θα δέχονται  από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παιδιά από τεσσάρων χρονών και έξι μηνών αντί  τεσσάρων χρονών και οκτώ μηνών που ισχύει σήμερα.

«H φοίτηση για δυο χρόνια στην προδημοτική εκπαίδευση έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο μαθησιακά αλλά και κοινωνικά, γι’ αυτά τα παιδιά, και ως προς τη συμπεριφορά τους στα θέματα βίας, παραβατικότητας αλλά και στα θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης», επισήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

«Τα 7 χρόνια είναι πολλά πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει την σύντμηση του χρονικού διαστήματος  », τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας.

«Έχει εύρος χρόνου μέχρι το 2031  για να μπορεί το Υπουργείο να οργανωθεί  και σε υποδομές και να στελέχωση τις σχολικές μονάδες », σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης.

Τονίζεται πως κάθε χρόνο το ηλικιακό όριο θα  μειώνεται κατά ένα μήνα έτσι ώστε, από το 2031, υποχρεωτικά και δωρεάν, τα δημόσια και τα κοινοτικά νηπιαγωγεία να δέχονται τα παιδιά  από τεσσάρων χρονών.

«Είναι μια μεταρρύθμιση προς την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει αν μπορεί να επισπευτεί η εφαρμογή αυτή της μεταρρύθμισης», σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

«Υπάρχει  και η συναίνεση από του συναδέλφους  όπως το νομοσχέδιο  σύντομα  μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου οδηγηθεί στην ολομέλεια», υπογράμμισε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Υπολογίζεται ότι θα  επωφεληθούν 22,5 χιλιάδες παιδιά από τη φοίτησή τους στα δημόσια νηπιαγωγεία και 13 χιλιάδες περίπου παιδιά από τη φοίτηση στα κοινοτικά νηπιαγωγεία.

«Παράλληλα, δεν εμποδίζουμε κανέναν αν θέλει να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο. Ήδη από το 2025 συνεχίζεται πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας με το οποίο επιχορηγούνται οι γονείς για να φοιτούν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.», επισήμανε η Υπουργός Παιδείας.

Το πρόγραμμα μέχρι το 2026 θα επιχορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 12,5 εκ.