Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρία αγρότες
*Φωτογραφία αρχείου

Παρά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για απόσυρση του κανονισμού που προνοεί τον περιορισμό της χρήσης παρασιτοκτόνων το αγροτικό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί κραδασμούς τόσο στην ΕΕ, όσο και στο νησί μας.

Μιλώντας από την εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χαμπας χαιρέτησε μεν  την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ωστόσο πως δεν θα κάνουν πίσω από την αυριανή μεγάλη τους κινητοποίηση.

«Εμείς αύριο δεν διεκδικούμε μόνο για την αγροτιά αυτά που δικαιούται, διεκδικούμε τη δική τους ασφάλεια για τα παιδιά τους όσον αφορά τη διατροφή», τόνισε ο κ. Χάμπας.
Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών η διευθέτηση άμεσα, συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την δρομολόγηση ενός δομημένου διάλογου.

«Ώστε να διασφαλίσουμε το πιο σημαντικό: ένα υγιεινό φαγητό στο πιάτο των καταναλωτών γιατί αυτή την στιγμή αυτοί οι κύριοι θέλουν να εξαλείψουν τη γεωργία της ΕΕ και να εισάγουν από τρίτες χώρες για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα μονοπώλια», επισήμανε ο κ. Χάμπας.

Στο πλευρό των ευρωπαίων αγροτών τάχθηκε από το πρωί το ευρωκοινοβούλιο με  Δημήτρης Παπαδάκης να σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση  θα πρέπει να ενσκήψει σοβαρά στα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κέρδος για τους οποιουσδήποτε πλην αυτούς  οι οποίοι έχουν να βάλουν λιπάσματα, έχουν να ψεκάσουν, να κλαδέψουν, να μαζέψουν, έχουν να ποτίσουν, έχουν να πληρώσουν ακριβό πετρέλαιο», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Από την αυριανή παγκύπρια διαμαρτυρία θα επηρεαστεί και η τροχαία κίνηση στην πρωτευουσας. Σύμφωνα με την Αστυνομία η Λεωφόρος Λόρδου Βύρωνος από τα φώτα τροχαίας της λεωφόρου Γρίβα Διγενή μέχρι τα φώτα τροχαίας που βρίσκονται στο ύψος της Ελληνικής Πρεσβείας, θα παραμείνει κλειστεί έως ότου ολοκληρωθεί η εκδήλωση .

Σημειώνεται πως οι αγρότες της Επαρχίας Πάφου θα συγκεντρωθούν στον κυκλικό κόμβο Κονιών όπου παράλληλα με την διαμαρτυρία και την ενημέρωση των υπολοίπων πολιτών για τα αιτήματα τους, θα μοιράζουν στους διερχόμενους οδηγούς φρούτα.