Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηλεκτρικο οχημα

Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η εξαγγελία του νέου σχεδίου επιχορήγησης για απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και απόσυρση παλαιών, η εφαρμογή του θα γίνει αρχές του 2024. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι ο υπουργός μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι αφού από τα προηγούμενα σχέδια επωφελήθηκε μόνο μικρός αριθμός πολιτών, γύρω στους 700.

Απαντώντας ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου ο υπουργός μεταφορών ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ποσό της χορηγίας του νέου σχεδίου. Σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο σχέδιο και θα μειωθεί το μέγιστο ποσό αξίας του καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου που ήταν μέχρι 80.000.

Είπε ακόμα ότι προτεραιότητα είναι να αφαιρεθούν τα ρυπογόνα παλιά αυτοκίνητα από τους δρόμους με τις χορηγίες για απόσυρση οχημάτων.

Το σχέδιο ανέφερε, θα αφορά την επιχορήγηση για αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και θα περιλαμβάνει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και υβριδικά σε όλες τις κατηγορίες για τα ιδιωτικά οχήματα, για τα ταξί ακόμα και τα λεωφορεία.  

Διευκρίνισε ότι οι πρόνοιες του σχεδίου θα ανακοινωθούν αρχές Δεκεμβρίου και η εφαρμογή του θα γίνει τον Ιανουάριο του 2024.

Όπως είπε από τα προηγούμενα σχέδια επωφελήθηκαν γύρω στα 700 άτομα, ένα αριθμό που θεωρεί χαμηλό σε σχέση με τους στόχους που θέτει το υπουργείο. Στόχος μας, ανέφερε είναι το 12%.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν επιτυχία για το υπουργείο εάν γινόταν κατορθωτό κάποιοι πολίτες να πάρουν χορηγία και για ηλεκτρικό όχημα, το οποίο θα λάβουν σε μια σωστή τιμή με χαμηλή δόση, αλλά και για εγακτάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ώστε να έχουν διπλό όφελος, με πολύ μειωμένο κόστος ενέργειας.