Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Προσφύγων

Στήριξη ζήτησε η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευση της για την απουσία αναφοράς στον προσφυγικό κόσμο κατά την χθεσινή παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης για το 2024. «Σε 28 σελίδες προγραμματικών δηλώσεων και παρουσίασης κυβερνητικών στόχων και πολιτικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν καταγράφεται πουθενά έστω η λέξη πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την απογοήτευση του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος. 

Η ΠΕΠ χαιρέτισε την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ολγκίν, εκφράζοντας ελπίδα «ότι θα βρει τον τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο, και να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο».

Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2024, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι είναι ισοζυγισμένος και προνοεί έσοδα ύψους €353.383 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €300.000 και από εισφορές ύψους €53.383 που αφορούν τις συντάξεις και συντάξεις χηρών και ορφανών.

Σε σχέση με τα έξοδα, αναφέρεται ότι €273.000 αφορούν τη μισθοδοσία και τις συντάξεις και άλλες €22.690 αφορούν οδοιπορικά, επιδόματα παραστάσεως και αντιμισθίες του Προέδρου και των Μελών, ενώ περιλαμβάνονται και €12.500 για ενοίκια. Προστίθεται ότι απομένουν γύρω στις €45.000 το χρόνο για την υλοποίηση δράσεων, αλλά και για τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι «στη συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΕΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2023, ζητήθηκε αύξηση στην κρατική χορηγία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόσχεται αύξηση γύρω στις €70.000», όμως επιστολή από τον Υπ. Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2023, πληροφορούσε την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων ότι δεν δικαιολογείτο αύξηση στη χορηγία της ΠΕΠ, λόγω χαμηλής υλοποίησης του Προϋπολογισμού τα προηγούμενα έτη.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «απαιτούμε την άμεση έναρξη ενός σχεδίου αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης».