Τηλεόραση Ραδιόφωνο
sudan

Τουλάχιστον 52 άμαχοι και δυο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με εθνικά και φυλετικά κίνητρα το Σαββατοκύριακο στην Αμπιέι, παραμεθόρια περιοχή με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο που διεκδικούν το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο διεθνής οργανισμός, απευθύνοντας έκκληση στα μέρη για ψυχραιμία.

Η Αμπιέι, που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων, τέθηκε υπό την προστασία κυανόκρανων μετά την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν το 2011.

«Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, ενώ άλλοι 64 τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (FISNUA), εκφράζοντας «ανησυχία για τη συνέχιση των διακοινοτικών συγκρούσεων».

Σκοτώθηκαν επίσης δυο κυανόκρανοι —υπήκοοι Γκάνας και Πακιστάν— πρόσθεσε η αποστολή του ΟΗΕ, που «καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και μελών της ειρηνευτικής δύναμης», θυμίζοντας πως «η βία εναντίον κυανοκράνων ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Κάλεσε «να διενεργηθεί ταχεία έρευνα προκειμένου οι δράστες (των επιθέσεων αυτών) να λογοδοτήσουν».

Πηγή: ΚΥΠΕ