Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος σαββιδης γενικος εισαγγελεας

Πρόταση νόμου καταθέτει στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για τροποποίηση του συντάγματος σε σχέση με τον με τον διαχωρισμό των  εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. 

Σε γραπτή της δήλωση η κ. Χαραλαμπίδου εξηγεί ότι η εν λόγω πρόταση «θέτει το πλαίσιο για τον διαχωρισμό του διπλού ρόλου του Γ. Εισαγγελέα και ρυθμίζει το ανέλεγκτο».  

«Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου σε σχέση με το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να διακόπτει ποινική δίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος χωρίς αιτιολόγηση ήταν λογική, αφού αυτό προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα όπως αυτό ερμηνεύτηκε», προσθέτει.  

Ως μια «επιβεβλημένη αναγκαιότητα» χαρακτηρίζει την αλλαγή στο σύνταγμα η βουλεύτρια, τονίζοντας πως αυτό έχει επισημανθεί και από διεθνείς οργανισμούς.   

Με έκθεση της για το κράτος δικαίου τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει: «Η απουσία της δυνατότητας ελέγχου των αποφάσεων του Γ. Εισαγγελέα, σχετικά με την μη άσκηση δίωξης ή την διακοπής δίωξης, εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Κύπρος είναι το μοναδικό Κράτος Μέλος, στο οποίο δεν προβλέπεται καμιάς μορφής έλεγχος των εν λόγω αποφάσεων, δικαστικώς ή ιεραρχικώς. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η εξουσία του Γ. Εισαγγελέα είναι απόλυτη και δεν υπόκειται σε έλεγχο και οι αποφάσεις του δεν απαιτείται να είναι αιτιολογημένες». 

Αυτό δεν συνάδει με την διαφάνεια και τη λογοδοσία, προσθέτει η κ. Χαραλαμπίδου, ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι καιρός να ξεκινήσει και εντός κοινοβουλίου η συζήτηση για το θέμα αυτό, για να διαπιστωθούν και οι προθέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων».  

Εφόσον ψηφιστεί αυτή η πρόταση, θα ανοίξει τον δρόμο για νομοθετικές αλλαγές ως προς τον έλεγχο των εξουσιών του Γ. Εισαγγελέα, ένα «υψίστης σημασίας ζήτημα».  

Από πλευράς κυβέρνησης, με την άρση της αντισυνταγματικότητας, δεν θα υπάρχει πλέον «δικαιολογία για την μη κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου», αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου.  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο το ΑΚΕΛ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια  η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε πως είναι δική της πρωτοβουλία και έχει την άποψη πως τέτοιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, καθοριστικές για το κράτος Δικαίου θα πρέπει να τυγχάνουν κοινής και συλλογικής προσπάθειας, να γίνονται διακομματικά, γι’ αυτό και  κάλεσε όσους συνάδελφους επιθυμούν να συνυπογράψουν την πρόταση νόμου.