Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικο νοσοκομειο παφου

Περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η αποπεράτωση της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που οικοδομείται δίπλα από το εκκλησάκι του Νοσοκομείου και αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου, σύμφωνα με τον Δρ. Λάκη Γιουκκά, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου.

O Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝ Πάφου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στο παρόν στάδιο γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι αλλά ξεκίνησαν και οι διαδικασίες εγκατάστασης του νέου ιατρικού εξοπλισμού και αναμένεται να δοθεί για λειτουργία περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Δρ. Γιουκκάς δήλωσε πως η κατασκευή της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου γίνεται βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 27 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της Επαρχίας Πάφου. Εκτός, είπε, από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β) το λεγόμενο yellow unit το οποίο σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέτουν, και ασθενείς από την Πάφο μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Επιπρόσθετα σημείωσε, πως έγινε μέριμνα για την κατασκευή ξεχωριστής Μονάδας για λοιμώδη νοσήματα όπως π.χ. Covid – 19. Στο κτίριο , όπως ανέφερε, θα στεγαστούν τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία, θα διαθέτει Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, θα διαθέτει θάλαμο για μικρές επεμβάσεις και θα υπάρχει και θάλαμος για περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Οι ανάγκες της Επαρχίας Πάφου με αυτή την Μονάδα είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια βάσει του προγραμματισμού που έγινε, συμπλήρωσε.