Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σημαντικά θεωρεί τα αποτελέσματα της  2ης ευρωμεσογειακής διάσκεψη για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, η ‘Ενωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ). Η διάσκεψη έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα στο Αμάν της Ιορδανίας και συνδιοργανώθηκε από την Ένωση για τη Μεσόγειο, την Κοινωνική Ομάδα ONCE της Ισπανίας και το Ανώτατο Συμβούλιο της Ιορδανίας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος κρατικοί φορείς, θεσμικοί εταίροι και οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, με στόχο την προώθηση περισσότερων και δίκαιων κοινωνιών σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της ΕγΜ.

Η εκδήλωση ήταν το σημείο εκκίνησης για την ευρωμεσογειακή ατζέντα για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες των διακρίσεων και θα θέσει τις προϋποθέσεις για πιο περιεκτικές πολιτικές.

«Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι η ανισότητα και οι διακρίσεις δεν θα εδραιωθούν στην ευρωμεσογειακή περιοχή, καθώς μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία»,  δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών και Πολιτικών Υποθέσεων της ΕγΜ Τζον Πολ Γκρεχ.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ευρωμεσογειακή ατζέντα ένα εξαιρετικό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και θα προωθήσει νομοθετικά μέτρα που θα συμβάλουν σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Πρώτης Αξιολόγησης Κατάστασης της Κοινωνικής και Οικονομικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στην Ευρωμεσογειακή Περιφέρεια που ετοιμάστηκε τον Οκτώβριο του 2023.

Στην αξιολόγηση αυτή αναφέρεται ότι τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία, ειδικά όταν συνδυάζονται με παράγοντες όπως η ανεργία, οι αδύναμοι μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας, η ανισότητα των φύλων ή οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 50% έως 90% των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή είναι άνεργοι, φαινόμενο που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Το έγγραφο των αποτελεσμάτων της διάσκεψης που καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούνιο, ενώ συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής θα διατυπωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ