Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε ισχύ τέθηκαν ήδη από χθες το βράδυ τα μέτρα που ανακοίνωσαν αστυνομία και υπουργείο δικαιοσύνης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Οι διωκτικές αρχές προχώρησαν τη νύχτα σε αυξημένες περιπολίες και ελέγχους σε διάφορες περιοχές, ενώ με τη συμμετοχή μελών της ΜΜΑΔ διενήργησαν έρευνες σε οχήματα προσώπων τα οποία φέρονται να είναι μέλη εγκληματικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, οι αρχές ασφαλείας αναμένεται να δώσουν βαρύτητα στη συλλογή πληροφορίων, θέμα το οποίο φαίνεται να προβλημάτιζε ιδιαίτερα το αρχηγείο αστυνομίας, καθώς τα μέλη της πολλές φορές ένιωθαν πως ήταν ένα βήμα πίσω από τους οργανωμένους εγκληματίες και όσα διαδραματίζονταν παγκυπρίως. Εξ ου και ανάμεσα στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφορίων της Αστυνομίας.

Πάντως ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας προσγειώνει τις προσδοκίες, σε σχέση με τον στόχο πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, παραδεχόμενος ότι θέλουν να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Μάριος Χαρτσιώτης – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και ισχύουν, όπως έχω πει ξανά, ανά τον πλανήτη γη, ανά το παγκόσμιο. Το θέμα είναι αυτά τα μέτρα να ενδυναμωθούν, να ενισχυθούν άμεσα, με το υπάρχον προσωπικό για να δούμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα. Όλα τα άλλα θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.  Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα εξαλειφθούν οι βόμβες, δεν θα εξαλειφθούν οι εμπρησμοί, το έγκλημα είναι εκεί και το έγκλημα κάποτε αυξάνεται και κάποτε παρουσιάζει ύφεση. Στόχος μας είναι επαναλαμβάνω να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Έντονος απόηχος

Στον πολιτικό απόηχο της ανακοίνωσης των οκτώ μέτρων, κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας στους αθλητικούς χώρους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μία από τα ίδια.

ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι πρέπει να εγκύψουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα σε όλες τις πτυχές που αφορούν το πρόβλημα, όπως είναι η αναδιοργάνωση της αστυνομίας, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ικανότητας και η τεχνολογική της αναβάθμιση. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για τη χώρα μας κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό έγκλημα η προσοχή να στρέφεται προς τις φυλακές.  Όσο αφορά τα μέτρα για τη βία στα γήπεδα, είναι αυτά που ακούστηκαν πριν μερικούς μήνες και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Οι ελάχιστοι χούλιγκαν δεν μπορεί να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λύση η τιμωρία δεκάδων χιλιάδων νομοταγών φιλάθλων για τους ολίγους, κλείνοντας τα γήπεδα όπως λέχθηκε. Αυτό θα σήμαινε παραδοχή αδυναμίας και νίκη των ακραίων συμπεριφορών.

ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση χθες εξήγγειλε τα ίδια μέτρα για τρίτη φορά σε ό,τι αφορά τη βία στα γήπεδα. Σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα, μέσω δημοσιευμάτων είχε εξαγγείλει πλάνο αντιμετώπισης πριν από μερικούς μήνες. Μέχρι σήμερα η τύχη του παραμένει ανεξακρίβωτη. Η αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας εξαρτάται και από την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας. Αυτή διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη διακυβέρνηση, η οποία παρόπλισε και παραμέρισε ικανά στελέχη της αστυνομικής δύναμης και παραχώρησε θέσεις-κλειδιά σε ημέτερους χωρίς να έχουν τα προσόντα. Απόδειξη τούτου η σωρεία υποθέσεων προαγωγών στην Αστυνομία που έπεσαν αργότερα στα Δικαστήρια.

Διαφορετική είναι η ανάγνωση των μέτρων από κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΕΔΕΚ

Είμαστε ικανοποιημένοι ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται κάποιες εκ των προτάσεων που η ΕΔΕΚ κατέθεσε γραπτώς στο πρόσφατο παρελθόν και επανάφερε με ανακοίνωση της στις 18 Ιανουαρίου 2024, όπως: 

Την έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση των μελών της Αστυνομίας της πρώτης γραμμής

Την αναδιοργάνωση των τμημάτων συλλογής πληροφοριών

Από δω και πέρα, εμείς αναμένουμε ότι σύντομα θα εξαγγελθούν και άλλα μέτρα, όπως:

Ανασχεδιασμός του τρόπου δράσης των τμημάτων καταστολής οχλαγωγίας

Ορθολογική αξιοποίηση ικανών στελεχών και μελών της Αστυνομίας

Αξιοκρατική ανταμοιβή αυτών που παράγουν και όχι μόνο αυτών που «μαζεύουν» πτυχία, πολλές φορές αμφιβόλου αξίας.

Το πρωί στο αρχηγείο αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου έγινε αξιολόγηση της πρώτης εφαρμογής, κατά τη χθεσινή νύχτα, των μέτρων που λήφθηκαν, ενώ δόθηκαν οδηγίες για ακόμη πιο έντονη παρουσία στους δρόμους τις επόμενες ημέρες.