Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Από απόψε θα ισχύουν τα μέτρα της Αστυνομίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης σε δηλώσεις νωρίς το απόγευμα πριν από την κοπή της βασιλόπιτας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν επίσημα από την Αστυνομία, αφού το όλο θέμα έτυχε επεξεργασίας σε σχέση με την άμεση εφαρμογή τους, σημείωσε. Δεν είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα μέτρα, ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν, είπε, «απλά το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενδυνάμωση, η ενίσχυση αυτών των μέτρων, προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Κι όταν λέμε άμεση εφαρμογή, εννοούμε άμεση».

Αυτό ήταν το ζήτημα που συζητείτο αυτές τις μέρες, ανέφερε ο Υπουργός και σημείωσε ότι τα μέτρα λήφθηκαν, αφού η Αστυνομία ενημέρωσε επιχειρησιακά για τις δυνατότητές της, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί, και κατόπιν ανακοινώθηκαν τα μέτρα επισήμως.  

Στην ερώτηση εάν τα μέτρα αυτά έπρεπε να ληφθούν καιρό πριν, όταν άρχισε να φαίνεται η έξαρση της εγκληματικότητας, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι τα μέτρα αυτά υπήρχαν, ίσχυαν, αλλά με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα, κάτι που οφείλω να σας πω ισχύει παγκοσμίως». Ακόμα και στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη έξαρση του εγκλήματος, σημείωσε.

Δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο, η πρόληψη και η καταστολή, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, υπάρχει η ενδυνάμωση και ενίσχυση του τμήματος πληροφοριών και στο κομμάτι της καταστολής, η ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα. «Αυτά θα γίνουν εμφανή, θα τα δείτε άμεσα και προχωρούμε».

Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος θα εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών, άμεσων δυνατοτήτων της Αστυνομίας».

Κληθείς να πει «τι σημαίνει το άμεσα» κι αν εννοεί από αύριο, ο Μάριος Χαρτσιώτης απάντησε «από απόψε».

Στην ερώτηση εάν η Αστυνομία έχει αριθμητικά τη δύναμη για να προβεί σε αυτές τις ενισχύσεις, ο Υπουργός είπε ότι τα «θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτελέσματα προκειμένου να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η έξαρση, αλλά είναι παράκληση, λεπτομέριες και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση».

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί γνώμη ή εκπαίδευση ξένων εμπειρογνωμόνων, δεν θέλησε να μπει σε επιμέρους λεπτομερείς – όπως είπε – λέγοντας ότι «τα μέτρα δεν είναι αυτά και μόνο που έχουμε ανακοινώσει, υπάρχει σωρεία μέτρων που όμως για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης, αυτή τη στιγμή δεν είναι προς ανακοίνωση».

Ερωτηθείς πώς θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι ελέγχου. Σε αυτό να είστε σίγουροι».

Στην παρατήρηση ότι αρκετοί συνδέουν την έξαρση της εγκληματικότητας με τη διαφθορά στην Αστυνομία και τι μέτρα θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι η δέσμη των μέτρων, όπως έχει ανακοινωθεί, «κι αυτών που δεν μπορούν να ανακοινωθούν, συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορά την εγκληματικότητα και την οπαδική βία».

Για την οπαδική βία και το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από τους προκατόχους του, ο Υπουργός είπε ότι στην ανακοίνωση των μέτρων περιλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που στάλθηκε με δική του πρωτοβουλία 17 Ιανουαρίου στη Βουλή, όπου περιλαμβάνονται και μέτρα που ήδη η Αστυνομία ανέλαβε την εφαρμογή τους.