Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ένα τρομακτικό ναρκωτικό παρασκευάζεται με ανθρώπινα οστά και μετατρέπει τους ανθρώπους σε «ζόμπι», ενώ σκοτώνει δεκάδες άτομα κάθε εβδομάδα. Το νέο ναρκωτικό, που ονομάζεται «Kush», που σαρώνει τους δρόμους της Σιέρα Λεόνε έχει τόσο μεγάλη ζήτηση που οι έμποροι ουσιών σκάβουν μέχρι και τάφους για να αρπάξουν κόκαλα πεθαμένων. Αν και παράνομο στη χώρα, το «Kush» πωλείται και καπνίζεται ανοιχτά στους δρόμους της πρωτεύουσας Φρίταουν.

Τα μοιραία συστατικά του ναρκωτικού 

Τα ακριβή συστατικά του άκρως εθιστικού ναρκωτικού αποτελούν ακόμα μυστήριο, αλλά είναι γνωστό ότι οπιοειδή όπως είναι η φαιντανύλη βρίσκονται συχνά σε ναρκωτικά που καπνίζονται.

Το συνθετικό ναρκωτικό φαίνεται ότι περιέχει επίσης ένα μείγμα βοτάνων, τοξικών χημικών ουσιών, απολυμαντικών και… ανθρώπινων οστών, αναφέρει η Daily Star.

Τα αλεσμένα ανθρώπινα οστά περιέχουν ίχνη θείου, τα οποία ενισχύουν την επίδραση του ναρκωτικού, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Ανοίγουν τους τάφους

Οι έμποροι ναρκωτικών έχουν μετατραπεί σε τυμβωρύχους, καθώς ανοίγουν χιλιάδες τάφους για να κλέψουν σκελετούς προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση, όπως λένε οι ντόπιοι.

Το «τσιγαριλίκι», το οποίο κοστίζει 20 πένες, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των φτωχών νέων. Πολλοί χρήστες ξοδεύουν έως και 8 λίρες την ημέρα για το ναρκωτικό - που είναι μια μικρή περιουσία σε μια χώρα με μέσο ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 400 λίρες.

Τρομακτικές εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους 

Το επονομοαζόμενο ως «Kush» έχει γίνει πλέον ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα, με ολόκληρες γειτονιές να είναι γεμάτες με χρήστες ναρκωτικών. Οι εικόνες είναι τρομακτικές από τη χρήση. Οι νέοι μαζεύονται όλοι μαζί, κάθονται σκυφτοί με το κεφάλι τους να γέρνει ενώ μερικές φορές κοιμούνται και όρθιοι.

Ενώ είναι υπό την επήρεια, περπατούν ανάμεσα στον κόσμο ή πέφτουν από ψηλά σημεία, θυμίζοντας εικόνες από ταινίες και σειρές με ζόμπι.  

Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των θανάτων που σχετίζονται με το ναρκωτικό, οι ειδικοί σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι περίπου 12 χρήστες πεθαίνουν εβδομαδιαίως, με τα πτώματά τους να βρίσκονται σε φτωχογειτονιές, αναφέρει η Telegraph.

Οι νέοι στρέφονται στο Kush για να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής σε ένα έθνος της Δυτικής Αφρικής που συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων στον κόσμο.

Μάλιστα, η Σιέρα Λεόνε έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων, το οποίο ανέρχεται στο 60%.

Σοκαριστικές μαρτυρίες νέων που κάνουν χρήση -  «Το σώμα και οι αρθρώσεις μου πονάνε όταν δεν καπνίζω»

Ο Αμάρα Κάλον,  ένας 21χρονος που εγκατέλειψε το σχολείο,  δήλωσε στην Telegraph ότι καπνίζει Kush για να «ξεχάσει τα προβλήματά του».

Ο ίδιος είπε: «Το λατρεύω. Με κάνει να αισθάνομαι ευτυχισμένος για μια στιγμή, αρκετά για να ξεχάσω τις ανησυχίες μου και τα κοινωνικά προβλήματα».

Ο Αμάρα, ο οποίος είναι πλέον άστεγος, αρχικά πούλησε τα ρούχα και τα βιβλία του και στη συνέχεια άρχισε να κλέβει αντικείμενα, τηλέφωνα, κατσαρόλες και πιάτα για να αγοράσει ναρκωτικά.

Ένα άλλο θύμα, ο 25χρονος Αμπού Μπακχάρ , ήταν επίδοξος μουσικός πριν το πέσει στο ναρκωτικό αυτό, και τον μετατρέψει σε «ζόμπι».

«Λόγω των ναρκωτικών δεν επικεντρώθηκα στη μουσική», δήλωσε στο Channel 4 News. «Λόγω των ναρκωτικών δεν επικεντρώθηκα στις σπουδές μου. Λόγω των ναρκωτικών δεν επικεντρώθηκα στη συγγραφή. Εξαιτίας των ναρκωτικών δεν συγκεντρώθηκα σε τίποτα», σημειώνει δείχνοντας πως έχει επίγνωση της κατάστασής του.

Όπως πολλοί ακόμη εξαρτημένοι με τα ναρκωτικά, ο Μπακχάρ έχασε το σπίτι του και αναγκάστηκε να ζήσει σε μια χωματερή. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι ζουν εκεί, ψάχνοντας για οτιδήποτε πολύτιμο μέσα στα σκουπίδια για να το πουλήσουν για μια δόση.

Μια 22χρονη, η Καντιάνου έχει επίσης εθιστεί στο Κush και παλεύει να αναγνωρίσει τον εαυτό της. Για να πληρώσει ένα τσιγαριλίκι, κατέφυγε στη σεξεργασία, υπομένοντας επιθέσεις με μαχαίρι και συναισθηματικά τραύματα.

«Μερικές φορές όταν ξυπνάω από τον ύπνο μου χωρίς να καπνίζω, το σώμα και οι αρθρώσεις μου πονάνε», δήλωσε στο Channel 4.

«Αφού καπνίσω δύο, τρία [τσιγαριλίκια], αισθάνομαι καλά, νιώθω καλά, η διάθεσή μου αλλάζει. Μετά, τρώω πολύ», περιγράφει.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ποσοστά χρήσης, αλλά το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε έχει κατακλυστεί από νεαρούς τοξικομανείς που φέρνουν οι οικογένειες σε μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσουν.