Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχε φανεί πως η αστυνομία θα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους του.

Όλοι θυμόμαστε τα επεισόδια τον Μάρτιο του `23 στο στάδιο Ελευθερία με φωτιές και επεισόδια στους γύρω δρόμους. Και μαζί την αναφορά του Προέδρου, σε μια στιγμή απόλυτης ειλικρίνειας, πως ο ίδιος δεν θα πήγαινε στο γήπεδο μαζί με τα παιδιά του.

Στους μήνες που ακολούθησαν, αρκετές ήταν οι φορές που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να πάρει θέση και να ζητήσει εξηγήσεις για γεγονότα. Και άλλες φορές τις έπαιρνε, άλλες όχι.

Όλοι θυμόμαστε πόσο έντονος ήταν μετά τα επεισόδια σε Πάφο και Λεμεσό, και τα όσα ακολούθησαν.

Ο Πρόεδρος έδειξε με πολλές ευκαιρίες τη δυσαρέσκειά του, αλλά μάλλον κάποιοι δεν την είχαν αντιληφθεί.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ας δούμε όσα συνέβησαν τους τελευταίους τρεις μήνες, για να καταλάβουμε το μέγεθος όσων συζητούμε.

Πρωινό τριακοστής Οκτωβρίου. Δολοφονείται ο Θανάσης Καλογερόπουλος. Ακολούθησαν τέσσερις συλλήψεις, αλλά μέχρι σήμερα, κανένα στοιχείο για τον ηθικό αυτουργό.

Βράδυ τριακοστής-πρώτης Οκτωβρίου. Δολοφονία Αλέξη Μαυρομιχάλη. Κανένα στοιχείο που να οδηγεί έστω σε μία σύλληψη, με την υπόθεση να παραμένει ανεξιχνίαστη .

Βομβιστική επίθεση εναντίον δημόσιας κατήγορου, το βράδυ της εικοστής-πρώτης Δεκεμβρίου. Καμία σύλληψη.

Εμπρησμός οχήματος αξιωματικού της αστυνομίας, και πάλι στην Πάφο, το βράδυ της δεκάτης-πέμπτης Ιανουαρίου. Μία σύλληψη.

Λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά στη Λευκωσία, άγνωστος πυροβολεί εναντίον σαράντα-εννιάχρονου, ενώ αυτός βρισκόταν στο όχημα του με τα δύο ανήλικα παιδιά του. Ο δράστης διαφεύγει, με την απόπειρα να διαπράττεται στις πέντε το απόγευμα σε μία πολυσύχναστη λεωφόρο. Καμία σύλληψη, ενώ ο στόχος της επίθεσης εξαφανίστηκε προτού δώσει κατάθεση.

Ξημερώματα 16ης Ιανουαρίου. Ρίψη πυροβολισμών στην οικία επιχειρηματία στο Γέρι. Στις επτά Ιανουαρίου άγνωστοι είχαν ρίξει χειροβομβίδα σε κτήριο συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία . Κανένα στοιχείο στο ΤΑΕ Λευκωσίας που να οδηγεί σε συλλήψεις και για τα δύο περιστατικά, αλλά δόθηκαν οδηγίες και λήφθηκαν μέτρα από την ΜΜΑΔ.

17 Ιανουαρίου. Στις φλόγες το όχημα άλλης δημόσιας κατηγόρου στην Πάφο. Ο σύζυγός της υπηρετεί στην ΥΚΑΝ Πάφου. Καμία σύλληψη.

Από την αρχή του χρόνου, δηλαδή μέσα σε 18 ημέρες, 17 εμπρησμοί. Όλοι ανεξιχνίαστοι.

Όπως έλεγε στον ΑΝΤ1 πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, εντός του αρχηγείου η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο.

Τμηματάρχες και υπεύθυνοι υπηρεσιών κάποιές φορές δεν ανταλλάζουν ούτε καλημέρα, ιδιαίτερα αν μεταξύ τους εκκρεμούν και διαδικασίες προσφυγής για θέσεις και προαγωγές.

Εξαιτίας των δικαστικών προσφυγών, η ηγετική πυραμίδα των έξι θέσεων λειτουργεί στην ουσία μόνο με τις δύο, αφού οι τέσσερις βοηθοί αρχηγοί δεν μπορούν ούτε οδηγία να δώσουν, ούτε έγγραφα να υπογράψουν.

Εδώ δεν μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους με την στολή τους, καθώς οι προαγωγές τους έχουν πέσει, μετά από προσφυγές.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τις εισηγήσεις, που θα σταλούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα στον αρμόδιο υπουργό, αλλά και κατά πόσο θα καταφέρουν να βρουν τα πρόσωπα που θα βγουν από τα γραφεία για να στελεχώσουν την πρώτη γραμμή και να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι παρόμοιο είχε ζητηθεί και τον Σεπτέμβριο, μετά τα σοβαρά επεισόδια, αλλά η σχετική μελέτη ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες.

Και πρέπει να τις δουν, να τις αισθανθούν οι πολίτες, εάν θέλουμε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας.

Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση απλώς θα ενισχύσει περαιτέρω και το οργανωμένο έγκλημα.

Να κλείσω μεταφέροντάς σας πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει σκέψεις όπως τα επόμενα εικοσιτετράωρα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, με όλους τους αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με τα θέματα ασφάλειας της χώρας.