Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λικξ

Να επικυρώσουν το συντομότερο την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA) κάλεσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα δέκα κράτη μέλη που ακόμα δεν το έχουν κάνει, έξι χρόνια μετά την προσωρινή έναρξη ισχύος της, με αφορμή την έγκριση από την Ολομέλεια σχετικής έκθεσης.

Τα 10 κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη CETA είναι η Κύπρος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σλοβενία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του S&D, τα έξι χρόνια προσωρινής εφαρμογής της CETA έφεραν «σημαντική αύξηση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών», με τις εξαγωγές αγαθών από την ΕΕ προς τον Καναδά να έχουν αυξηθεί κατά 47% μεταξύ 2017 και 2022.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, που επικαλείται η ανακοίνωση, έχουν έκτοτε δημιουργηθεί σχεδόν 75.000 θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το εμπόριο. Επίσης, η CETA διευκολύνει την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες που σχετίζονται με τους στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, προστίθεται.

Όπως σημειώνεται, στην έκθεση που συνέταξε ο Ευρωβουλευτής Χαβιέ Μορένο Σάντσεθ (S&D, Ισπανία), η επικύρωση της CETA από τα εναπομείναντα 10 κράτη μέλη θα συνεισφέρει στη διασφάλιση ψηλών προτύπων, μέσω της αναθεώρησης για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για περαιτέρω ενίσχυση των εργασιακών και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.

Υπήρχαν πολλές ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία CETA, αλλά έξι χρόνια μετά την προσωρινή εφαρμογή της το 2017 αυτό που έχει συμβεί είναι πως ενίσχυσε της σχέση μας με τον Καναδά και μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την παγκόσμια αναταραχή των τελευταίων ετών, καθώς η ύπαρξη της συμφωνίας «βοήθησε στη διατήρηση εύρωστων αλυσίδων εφοδιασμού που βοήθησαν και τις δύο οικονομίες», επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής.

«Η συμφωνία αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εμπορική συμφωνία, ενισχύει τους πολιτικούς μας δεσμούς και προωθεί την ισότητα των φύλων και τις κλιματικές φιλοδοξίες» σημείωσε.

«Η CETA θα πρέπει να επικυρωθεί πλήρως το συντομότερο δυνατό από τα υπόλοιπα 10 κράτη μέλη, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε περαιτέρω με τους Καναδούς εταίρους μας για την επικαιροποίηση της CETA ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων για το κλίμα, το περιβάλλον ή τα εργασιακά δικαιώματα. Οι Καναδοί εταίροι μας είναι πρόθυμοι να το πράξουν αυτό από την πλευρά τους. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κωλυσιεργεί», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ