Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωκοινοβούλιο

Την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ξεκινήσουν συζήτηση με το Συμβούλιο για τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι προτεραιότητες που προτάσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μεγαλύτερη ευελιξία για να επιτρέπονται επενδύσεις στους τομείς προτεραιοτήτων της ΕΕ και η βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος, αφήνοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία στα κράτη μέλη για το πώς θα πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Το κείμενο εντολής που υιοθετήθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 172 εναντίον και 4 αποχές, αποτελεί την εντολή του Ευρωκοινοβουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη για την τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν την Τετάρτη το απόγευμα.

Εισηγήτριες του κειμένου ήταν οι Esther De Lange, από το ΕΛΚ και η Margarida Marques από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στην τοποθέτησή της, η κ. De Lange είπε ότι η πρόταση εισάγει ένα περιθώριο ευελιξίας, για να επιτρέψει να γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις για το κλίμα. Βασίζεται, ωστόσο, στη βιωσιμότητα των οικονομικών, για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των επόμενων γενεών με υπερβολικό χρέος.

Από την πλευρά της, η κ. Marques είπε ότι η πρόταση εισάγει μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρέους και κίνητρα για επενδύσεις στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως το κλίμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η άμυνα και ο κοινωνικός τομέας. «Προτεραιότητά μας είναι να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία εγκαίρως, για να αποφύγουμε την επαναφορά των σημερινών ανεπαρκών δημοσιονομικών κανόνων και για να εφαρμόσουμε ένα νέο πλαίσιο που αποτρέπει την επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, η δημόσια διαβούλευση για το θέμα άρχισε τον Φεβρουάριο του 2020. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση της τον Απρίλιο του 2023, ενώ το Συμβούλιο κατέθεσε την πρότασή του τον Δεκέμβριο. Αυτή, όπως και η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, αποκλίνει αρκετά από αυτήν της Επιτροπής.

Εκ μέρους του Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Xάτζα Λαμπίμπ, είπε ότι η αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδια της βελγικής Προεδρίας, αναφέροντας ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού.

Εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθούν γρήγορα οι συζητήσεις, με την ελπίδα οι νέοι κανόνες να τεθούν σε εφαρμογή από το 2024.

Πηγή: ΚΥΠΕ