Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος Παπαναστασιου Υπουργος Ενεργειας 4

Ενώπιον της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου θα συζητηθεί το ζήτημα των προστίμων, που έχουν κληθεί αρκετές εταιρείες να πληρώσουν, για τη μη καταχώρηση των πραγματικών δικαιούχων τους στο σχετικό Μητρώου του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, εξήγησε ότι οι εταιρείες κλήθηκαν αρχικά να υποδείξουν τους τελικούς δικαιούχους σε μια «ενδιάμεση πλατφόρμα», η οποία λειτουργούσε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.  

Στη συνέχεια, σε μια νέα πλατφόρμα, οι εταιρείες θα έπρεπε να ξαναπεραστούν τα ίδια στοιχεία, ενώ αρκετές ήταν αυτές που αντέδρασαν σε αυτό. Αρκετές εταιρείες ανταποκρίθηκαν, ενώ κάποιες άλλες δεν καταχώρησαν τα στοιχεία στο χρονικό περιθώριο που έπρεπε, ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.  

Για τις εταιρείες που είχαν περάσει τα στοιχεία στην «ενδιάμεση πλατφόρμα», δόθηκε μια παράταση, εν αντιθέσει με τις εταιρείες που δεν είχαν συμπληρώσει τα στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, τα πρόστιμα άρχισαν ήδη να εκδίδονται για αυτές τις εταιρείες.  

«Έχουμε δείξει μια ευελιξία. Μετά από αντιδράσεις που είχαμε, έχουμε δώσει μια παράταση και αναμένουμε να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε την ίδια παράταση σε όσους δεν είχαν ανταποκριθεί εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.   

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα; 

Ερωτηθείς κατά πόσον οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν αυτά τα πρόστιμα ο Υπουργός τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε αυτό, αλλά εξαρτάται από το πως εξηγείται από τη Νομική Υπηρεσία ο νόμος. Γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τη Νομική Υπηρεσία».  

Κληθείς να σχολιάσει τα τεχνικά ζητήματα τα οποία αρκετές εταιρείες κατήγγειλαν ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι το «ενδιάμεσο σύστημα», δεν έλεγχε αν η όποια καταχώρηση ήταν σωστή, ενώ στην τελική ο έλεγχος αυτός γινόταν.