Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηετ

Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η επιβεβαιωτική γεώτρηση που ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ πραγματοποιούν από το Νοέμβριο στο κοίτασμα Κρόνος εντός του θαλασσοτεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αναμένεται να καταδείξει το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος και την ποιότητα του φυσικού αερίου.

Ποιοτικό έλεγχο του αερίου που έχει εντοπιστεί στον ταμιευτήρα του κοιτάσματος Κρόνος του θαλασσοτεμαχίου έξι της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχίζουν αύριο οι εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.

Πέραν της Navtex που βρίσκεται σε ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου, εκδόθηκε και Notam με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από το πλωτό γεωτρύπανο εξαιτίας της φλόγας που θα ανάψει και με προειδοποίηση για γρήγορες ριπές θερμού αέρα με την ανάδυση στην επιφάνεια των πρώτων ποσοτήτων αερίου που εντοπίστηκαν στο κοίτασμα.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση από το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barret ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου επί του κοιτάσματος που εντοπίστηκε το 2022, με σκοπό να διακριβωθεί το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος που υπολογιζόταν μεταξύ  2,5 με 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. 

Στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο τα προηγούμενα χρόνια εντοπίστηκαν άλλα δυο κοιτάσματα παρόμοιας δυναμικότητας, στους στόχους Καλυψώ και Ζευς.

Σε μια άλλη εξέλιξη τεχνοκράτες της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων του Υπουργείου Ενέργειας από εβδομάδας θα έχουν επαφές με την Chevron.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία έχει λάβει παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου για να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Σε μια άλλη εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες έχει επαναρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου στο ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ, που είχαν ανασταλεί υπό το φόβο τρομοκρατικού κτυπήματος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.