Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λοιμώξεις νοσοκομείο.

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω έξαρσης λοιμώξεων, ιδιαίτερα ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό.

Στους δύο παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου νοσηλεύονται 30 παιδιά με την πληρότητα να αγγίζει το 90%.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά που νοσηλεύονται είναι βρέφη κάτω των 12 ετών.

Δρ. Αβραάμ Ηλία – Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου

«7 στα 10 παιδιά τα οποία νοσηλεύουμε παρουσιάζουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού και η κυρίαρχη λοίμωξη τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι ο ιός ο RSV ο οποίος προσβάλλει κυρίως τα βρέφη».

Έξαρση του ιού RSV αναμένεται για τις επόμενες τουλάχιστον 3 εβδομάδες, με τον δρα Ηλία να απευθύνει έκκληση στους γονείς να περιορίζουν τα νεογνά και βρέφη κάτω τον 2 μηνών στο σπίτι ώστε να μην τα εκθέτουν σε κίνδυνο.

«Με όσο το δυνατό λιγότερα άτομα πρέπει να έρχονται σε επαφή αυτά τα νεογνά και τα βρέφη γιατί είναι μία ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα και μπορεί να νοσήσουν με πιο σοβαρή συμπτωματολογία», ανέφερε ο Δρ. Ηλία.

Αύξηση άρχισαν να παρουσιάζουν και τα περιστατικά γρίπης Α και μικροβιακής πνευμονίας ανάμεσα στα παιδιά. Την ίδια ώρα στο Μακάρειο Νοσηλεύονται και τέσσερα παιδιά με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, «αυτό το οποίο παρατηρείται είναι μία αυξημένη διακίνηση περιστατικών, κατά μέσο όρο έχουμε 6 με 8 εξιτήρια ημερισίως και άλλες τόσες εισαγωγές. Καμιά φορά οι εισαγωγές μπορεί να είναι και περισσότερες με αποτέλεσμα η πληρότητα στους παιδιατρικούς θαλάμους να υπερβεί το 100%. Έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις ώστε αν αυξηθεί η πληρότητα να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά».

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής καλεί τους γονείς να περιορίζουν τα παιδιά τους στο σπίτι αν αυτά παρουσιάζουν πυρετική κίνηση, ακόμη και μερικά δέκατα, ρινική καταρροή, βήχα αναπνευστική δυσχέρεια, γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων ανάμεσα στα παιδιά και τον μαθητικό πληθυσμό αποτυπώνονται και στα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, αφού την τελευταία εβδομάδα 5 με 6 χιλιάδες μαθητές απουσίαζαν καθημερινά από το σχολείο.