Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γτ

Το κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού έχει κάνει ανάρπαστα στα φαρμακεία τα πολλαπλά διαγνωστικά τεστ που ανιχνεύουν ταυτόχρονα τη γρίπη Α και Β, τον κορωνοϊό, τον RSV και τον αδενοϊό.

«Μπορεί να συνυπάρχουν, διότι από την στιγμή που ένας οργανισμός προσβληθεί από δύο ιούς και είναι στη διαδικασία που ο ένας έρχεται και ο άλλος φεύγει και παραμένει ακόμα το ιικό φορτίο και από τους δύο τότε θα υπάρξει συγκολλήσει και στα δύο», εξήγησε ο Πρόεδρος των Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κλινικών Εργαστηρίων, για να υπάρξει σωστή διάγνωση θα πρέπει να ληφθεί και σωστό δείγμα. Με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα τηλέφωνα των χημικών, αλλά και των προσωπικών ιατρών, καθώς παρατηρείται έξαρση και στη βρογχίτιδα.   

«Σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό προηγουμένως να βλέπουμε ξαφνικά να ξεκινά ένας βήχας ο οποίος εξελίσσεται σε οξεία βρογχίτιδα. Παραμένει ένας μανιώδης βήχας για τον οποίο ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί ασθενείς και ζητούν βοήθεια από τους προσωπικούς ιατρούς», ανέφερε η Δρ Μαίρη Αβρααμίδου Αντιπρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών ΓεΣΥ

Γέμισε το Μακάρειο

Οι λοιμώξεις ταλαιπωρούν απίστευτα και τον παιδικό πληθυσμό με τη σοβαρότητα της κατάστασης να αντανακλάται και στην πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου, το οποίο κυριολεκτικά δοκιμάζει τις αντοχές του.

Η πληρότητα τη δεδομένη στιγμή φτάνει στο 95% με τις περισσότερες νοσηλείες να αφορούν παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών.

«Σίγουρα ο RSV κυριαρχεί ακόμα, δηλαδή ο αναπνευστικός συκγιτιακός ιός ειδικά στα παιδιά είναι βασιλείας αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία που προκαλεί τις βρογχιολίτιδες στα βρέφη», ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Παδιατρικής και λοιμωξιολογίας, Μαρία Κολιού.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού και γρίπης Α.

«Θα μπούμε τώρα στον ιό της γρίπης και θα πέσει ο αναπνευστικός συκγιτιακός ιός», δήλωσε η κ. Κολιού.

Σήμερα νοσηλεύονταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο 33 παιδιά με λοίμωξη του αναπνευστικού, τρία με κορωνοιό και τέσσερα με Γρίπη Α. Με τους αρμοδίους να περιμένουν με αγωνία την άφιξη των 20-δύναμων εμβολίων τα οποία θα χορηγούνται κατά του πνευμονιόκοκκου.