Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο καταλληλότερο και πλησιέστερο ΤΑΕΠ γίνεται η μεταφορά ασθενών που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ξεκαθάρισε η Προϊστάμενη Υπηρεσίας ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι, η κ. Κωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις αναφορικά με ισχυρισμούς ότι ασθενοφόρα αρνούνται τη μεταφορά σε ιδιωτικό ΤΑΕΠ.  

Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου, εφόσον ο ασθενής είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ και πληροί τα κριτήρια, είναι δυνατή η μεταφορά σε όποια κλινική θέλει. Ωστόσο ακολουθώντας του διεθνείς κανονισμούς η Υπηρεσία Ασθενοφόρων «θα πρέπει να ανταποκριθεί και να μεταφέρει τον πάσχοντα στο πλησιέστερο και καταλληλότερο ΤΑΕΠ που μπορεί να αντιμετωπίσει την όποια εξειδικευμένη, απειλητική για τη ζωή κατάσταση», ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου.  

Ο ασθενής δεν μπορεί στην επείγουσα κατάσταση να αποφασίσει και να επιλέξει σε ποιο ΤΑΕΠ θα μεταφερθεί γιατί ο ασθενής στην κατάσταση που βρίσκεται «δεν μπορεί να αντιληφθεί τι είναι το καταλληλότερο».  

Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου, η μεταφορά ασθενή είναι μια μάχη με το χρόνο. «Η καρδιά και ο εγκέφαλος θέλουν 3-4 λεπτά για να επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος. Άρα εμείς πρέπει να καταλήξουμε και να αφήσουμε τον ασθενή μας στο πλησιέστερο, καταλληλότερο ΤΑΕΠ». 

Τα ασθενοφόρα έχουν GPS, έτσι από την σκηνή μέχρι το νοσηλευτήριο καταμετράται η χιλιομετρική απόσταση, και ανά πάσα στιγμή υπάρχει πλήρης διαφάνεια που θα μεταφερθεί ο ασθενής.   

Όσον αφορά τη μεταφορά ασθενών σε νοσηλευτήρια για προγραμματισμένα ραντεβού και επισκέψεις, εφόσον είναι πάροχοι του ΓεΣΥ και τηρούνται τα κριτήρια είναι δωρεάν.