Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και να ασκήσει πίεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη ισραηλινών πληγμάτων στη Συρία και στον Λίβανο που σκότωσαν δυο σημαντικά στελέχη αντίστοιχα της Χαμάς και της Χεζμπολά.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ χθες Δευτέρα το βράδυ έπειτα από αρκετούς άλλους σταθμούς του στην περιοχή, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός, η δράση του οποίου εναντίον της Χαμάς διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα της, ανήγγειλε πως προσεχώς θα διεξαγάγονται πιο στοχευμένες επιχειρήσεις στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στην προσπάθειά του να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, ο Άντονι Μπλίνκεν άρχισε νέα περιοδεία στην περιφέρεια, την τέταρτη κατά σειρά από το ξέσπασμα του πολέμου, κάνοντας επισκέψεις ιδίως στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία.

 

 

Στο Ισραήλ σήμερα ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, καθώς και μέλη της κυβέρνησης πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. Αναμένεται να έχει χωριστές συνομιλίες με τον Μπένι Γκαντς, που παρότι μορφή της αντιπολίτευσης συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου.

Στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως συζήτησε για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο βασίλειο και το Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις για την οποία ανεστάλησαν με απόφαση του Ριάντ μια εβδομάδα έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με χώρες της περιοχής αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση και τη σταθεροποίηση στον παλαιστινιακό θύλακο.

Μπροστά στον απολογισμό των θυμάτων που ξεπερνά πλέον τους 23.000 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως θέλει να συζητήσει «την κατεύθυνση που θα πάρουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακο και ότι θα «επιμείνει στην απόλυτα επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων».

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να ζητήσει να ληφθούν «άμεσα μέτρα» για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας.