Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ελαφρώς τσιμπημένες είναι και φέτος οι τιμές για το τραπέζι των Χριστουγέννων. 

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, παρατηρείται μικρή αύξηση στα φρέσκα κρέατα και μικρή μείωση στις τιμές των λαχανικών, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. 

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 μίλησαν καταναλωτές για τις τιμές των προϊόντων.  

«Οι τιμές σε σύγκριση με άλλες χρονιές, εντάξει κάθε χρόνο πάμε πάνω πάνω. Εντάξει δυσκολευκούμαστε», ανέφερε ένας καταναλωτής. 

«Από τις τιμές, ναι αλλά θα μπορούσαν οι τιμές να ήταν ακόμα πιο κάτω, για συμφέρον του απλού πολίτη», δήλωσε ένας άλλος. 

«Εψωνίσαμε για το οικογενειακό τραπέζι, κρέατα, ποτά, και θα δούμε στην πορεία τι άλλο λείπει» ανέφερε ένας καταναλωτής, ενώ μια καταναλώτρια δήλωσε ότι «βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένη, ναι, πράγματι είναι πολύ ικανοποιητικές οι τιμές τους. Διότι αν δεν ήταν καλές εν θα έρκουμουν από τον Στρόβολο εδώ...». 

Από πλευράς της η Αλίκη Ιορδάνου, Προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού και Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή δήλωσε ότι «σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουμε κάνει στην αγορά και τις καταγραφές μας για τα βασικά προϊόντα, φαίνεται ότι οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα». 

Σύμφωνα πάντως, με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών παρατηρούνται αδικαιολόγητες αυξήσεις στην τιμή των αμνοεριφίων. Με την Υπηρεσία προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, να προτρέπει τους καταναλωτές να ερευνούν προτού προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, αλλά και να ελέγχουν τι πληρώνουν και τι παίρνουν.

Στα κρέατα στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου που κάναμε, φαίνεται ότι οι τιμές συγκρατούνται αλλά έχουμε μια απόκλιση η οποία οφείλεται στα αμνοερίφια γιατί κάποιες υπεραγορές αύξησαν τις τιμές τους για τις εορτές. Αυτή η αυτή η αύξηση είναι αδικαιολόγητη γιατί δεν παρατηρείται έλλειψη αμνοεριφίων στην αγορά, αναφέρει η Υπηρεσία

«Υπάρχει όπως είπα και πριν, η επιλογή κάποια κρεοπωλεία να αυξήσουν τις τιμές τους, κάποια εντός υπεραγορών που τα έχουν ήδη, σε πιο χαμηλά επίπεδα να τα μειώσουν, είναι ελεύθερη αγορά. Μπορούν να επιλέξουν σε ποια τιμή θα τα πωλήσουν», πρόσθεσε η κ. Ιορδάνου. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, λήφθηκαν παγκύπρια, οι τιμές που ίσχυαν στις 20 Δεκεμβρίου αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων, λαχανικών και εδεσμάτων. 

Συγκεκριμένα λήφθηκαν για τα νωπά κρέατα, τιμές από 90 μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία, για τα λαχανικά από 38 σημεία πώλησης και για τα εδέσματα από 48 μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία.