Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Οι γιορτές των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν φτάσει και φέτος. Οι οικογένειες ξεκίνησαν να προγραμματίζουν το τι θα κάνουν αυτές τις γιορτινές μέρες. Κάποιοι θα είναι οικοδεσπότες και κάποιοι άλλοι θα είναι επισκέπτες σε συγγενικά και φιλικά σπίτια. Πόσα όμως θα κοστίσει το φετινό γιορτινό τραπέζι;

Το κόστος των αγαθών και των προϊόντων είναι ένα από τα πιο κύρια θέματα που σκεφτόμαστε όλοι κατά την προετοιμασία των γιορτινών τραπεζιών. Ιδιαίτερα στην εποχή της ακρίβειας που είναι πονοκέφαλος για την πλειοψηφία των καταναλωτών, χρειάζεται να σκεφτούν δύο και τρεις φορές για την επιλογή των προϊόντων. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός συμβαδίζει πάντα με τιμές της αγοράς και για αυτό πρέπει οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, παρουσίασε στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1, την έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών για το γιορτινό τραπέζι. Η έρευνα χωρίζεται σε τρεις πυλώνες: το «πλούσιο» τραπέζι, το «οικονομικό» τραπέζι και το τραπέζι των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων.

Στην έρευνα εμπίπτουν 35 προϊόντα με τιμές από περίπου τα ίδια σημεία πώλησης. Συγκεκριμένα, το κόστος ενός «πλούσιου» τραπεζιού για τέσσερα άτομα φτάνει περίπου τα €187 ενώ για έξι περίπου €271. Το κόστος του «οικονομικού» τραπεζιού το οποίο περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 προϊόντα, φτάνει περίπου τα €102 για τέσσερα άτομα ενώ για έξι €132.

Όσον αφορά το τραπέζι των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων, το κόστος φτάνει περίπου τα €25 για τέσσερα άτομα και €38 για το τραπέζι των έξι ατόμων.

Αξιοσημείωτο θεωρεί ο κ. Δρουσιώτης το γεγονός ότι παρατηρήθηκε υψηλός ανταγωνισμός στον τομέα των κρεάτων ανάμεσα στις υπεραγορές καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου υπήρξαν σταδιακές μειώσεις στις τιμές λόγω του ανταγωνισμού όπως επίσης και σε άλλα προϊόντα.

Ρεβεγιόν Παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς-Ποιές οι τιμές σε ταβέρνες και κέντρα αναψυχής

Όπως έχει πει στο Μέρα Μέσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης, είναι πλέον πιο συμφέρουσα λύση η εορταστική έξοδος σε ταβέρνες και κέντρα αναψυχής από ότι να οργανώσουν τραπέζι στο σπίτι. Συγκεκριμένα, είπε οι τιμές κυμαίνονται από 20-25 ευρώ το άτομο για φαγητό και φτάνουν μέχρι και τα 40-50 ευρώ το άτομο με φαγητό, ποτό και μουσική. Ωστόσο, φαίνεται πως οι Κύπριοι είναι συγκρατημένοι στις εξόδους στα κέντρα αναψυχής την περίοδο των εορτών με τις κρατήσεις αν και αρκετές, να υπάρχουν περιθώρια αύξησης.