Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Πέρασε το ψήφισμα για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από συμβιβαστικές διατυπώσεις που έγιναν. Από την ψηφοφορία απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Στη Γάζα η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που από το διάστημα το χρώμα της περιοχής φαίνεται διαφορετικό.

Οι νεκροί στη Λωρίδα ξεπέρασαν τις 20.000, αριθμός μεγαλύτερος από τους νεκρούς της Νάκμπα.

ΣΑ του ΟΗΕ: «Ναι» στο ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

ΗΠΑ: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης»

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, δήλωσε: «Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης και μας καλεί να κάνουμε περισσότερα».

«Αυτό το ψήφισμα θέτει το βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας πίσω από αυτές τις προσπάθειες και τις ενισχύει ζητώντας τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ που θα εργαστεί για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα και με διαρκή τρόπο», πρόσθεσε η ίδια.

Ισραήλ: Ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους διαθέσιμους αριθμούς των ισραηλινών αρχών. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πάνω από εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου. Όμηροι παραμένουν ακόμη 129, πάντα κατά τις ισραηλινές αρχές.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα, εν αναμονή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού υφίσταται λιμό, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο και να ψηφίσει απόφαση που θα επιτρέψει - ελπίζεται-  να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τη Δευτέρα, η μια αναβολή της ψηφοφορίας διαδέχεται την άλλη, καθώς δεν είχε προκύψει ως χθες βράδυ τουλάχιστον κείμενο ικανό να γλιτώσει από το αμερικανικό βέτο. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν άλλωστε δυο προηγούμενα σχέδια απόφασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί στη Γάζα

Συνολικά 20.057 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 53.320 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού εδάφους.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία

Ισραηλινοί κυβερνητικοί παράγοντες τάσσονται υπέρ μίας περισσότερο διαλλακτικής πρότασης ως προς την βάση διαπραγμάτευσης με την Χαμάς, προκειμένου να συμφωνηθεί νέα εκεχειρία, που θα συνοδεύεται με απελευθέρωση ομήρων.

Όπως μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, το Ισραήλ σκέφτεται να προτείνει περισσότερες ημέρες εκεχειρίας, που θα φτάνουν στις δύο εβδομάδες, στοχεύοντας στην απελευθέρωση δεκάδων ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της οργάνωσης στη Γάζα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το Κατάρ ασκεί πιέσεις στα στελέχη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς που είναι εγκατεστημένοι στην Ντόχα, ωστόσο οι δύο ηγέτες της οργάνωσης που βρίσκονται στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ και Μοχάμαντ Ντεφ, φέρονται να μην συμφωνούν, με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης στη Γάζα να δηλώνει ότι «η Χαμάς απαιτεί την πλήρη κατάπαυση του πυρός και αφού εφαρμοσθεί, τότε θα συζητηθούν οι όροι απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και αποφυλάκισης των στελεχών της οργάνωσης από τις ισραηλινές φυλακές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Αμπού Ουμπέιντα, δήλωσε χθες βράδυ ότι «εάν το Ισραήλ θέλει οι αιχμάλωτοι να παραμείνουν ζωντανοί, θα πρέπει να σταματήσει τις επιθετικές του επιχειρήσεις».