Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των διωκτικών αρχών μετά τη βομβιστική επίθεση.

Μέχρι αργά το απόγευμα είχαμε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού της αστυνομίας, του αστυνομικού διευθυντή Πάφου και των επικεφαλής των ερευνών, ώστε να του δοθεί μια πλήρης εικόνα για την μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για την δημόσια κατήγορο και συγγενικά της πρόσωπα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του ΑΝΤ1 από αστυνομική πηγή αναφέρουν ότι η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου για πρόσωπα που διατρέχουν κίνδυνο, συνεδρίασε το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, και έλαβε σημαντικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, στη λίστα των προσώπων που θα πρέπει να τύχουν φύλαξης θα μπουν άλλα δύο πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο επαγγελματικό περιβάλλον της δημόσιας κατηγόρου.

Όπως μαθαίνουμε, ο κλάδος πληροφοριών δίνει αγώνα δρόμου για να συλλέξει πληροφορίες, αφού διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε ούτε και ένδειξη ότι σχεδιαζόταν επίθεση εναντίον ατόμου της δικαιοσύνης, και αυτό προβληματίζει  ιδιαίτερα τους αρμοδίους.

Αρκετά πρόσωπα πέρασαν ήδη για ανάκριση, ενώ δεν αποκλείεται οι έρευνες τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα να επεκταθούν και στις κεντρικές φυλακές.

Σε ότι αφορά την πορεία των ερευνών, πληροφορίες του ΑΝΤ1 θέλουν τους ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου να κατάφεραν να εξασφαλίσουν ήδη ένα βίντεο, από κλειστό κύκλωμα, το οποίο φαίνεται πως καταγράφει κάποιες ύποπτες κινήσεις και το οποίο ήδη έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών.

Αυτό ίσως να δώσει απαντήσεις που θεωρούνται σημαντικές για τους ανακριτές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Δέκα λεπτά πριν από τις δέκα το βράδυ και ισχυρή έκρηξη μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε πόρτα, στο σπίτι δημόσιας κατηγόρου στην Πάφο, θέτει σε συναγερμό τις διωκτικές αρχές .

Η σκηνή αποκλείεται άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και οι ανακριτές αρχίζουν έρευνες.

«Όπως διαπιστώθηκε αργότερα και σήμερα το πρωί από τις επιστημονικές εξετάσεις η βόμβα ήταν αυτοσχέδια και περιείχε εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος. Είχε τοποθετηθεί εξωτερικά της πόρτας της κουζίνας όπου και πυροδοτήθηκε. Κατά εκείνον το χρόνο η 58χρονη ένοικος και δημόσια κατήγορος βρισκόταν στο χώρο της κουζίνας, ενώ άλλα μέλη της οικογένειας της ευτυχώς βρίσκονταν σε άλλους χώρους», επισήμανε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Πάφου, Μιχάλης Νικολάου.

Από τα θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, η 58χρονη δημόσια κατήγορος τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Αφού έτυχε των Πρώτων Βοηθειών, αργότερα έλαβε εξιτήριο.

Συσκέψεις και άνοιγμα φακέλων

Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην οικία μιας δημόσιας κατηγόρου προκάλεσε απανωτές συσκέψεις σε αρχηγείο αστυνομίας και αστυνομική διεύθυνση Πάφου.

Ο αρχηγός της δύναμης, μέσα από τηλεδιάσκεψη, ζήτησε από τους ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών, την ώρα που ο Στέλιος Παπαθεοδώρου βρισκόταν  σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Ήδη λήφθηκε απόφαση και η 58χρονη και  μέλη της οικογένειας της,  μπήκαν υπό την ομπρέλα προστασίας των αρχών ασφαλείας.

Παράλληλα, αξιολογούνται διάφορες πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας.

«Αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο και κάποιες υποθέσεις. Έχει χειριστεί και η ίδια σωρεία υποθέσεων  τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ο κάθε κατηγορούμενος είναι διαφορετικός  χαρακτήρας. Πρέπει οι υποθέσεις αυτές να ελεγχθούν εξονυχιστικά ώστε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Οι έρευνες σίγουρα επικεντρώνονται στον τομέα αυτό δηλαδή στον επαγγελματικό τομέα της 58χρονης αλλά η αστυνομία δεν αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

Από την σκηνή παραλήφθηκαν αρκετά τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις, ενώ κλειστά κυκλώματα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ανακριτών, ώστε να εντοπιστεί κάποιο στοιχείο που ίσως οδηγήσει στην ταυτότητα των βομβιστών, αλλά και των προσώπων που βρίσκονται  πίσω από την έκρηξη.

Έντονες αντιδράσεις για την βομβιστική επίθεση

Οδηγίες στην Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη -Προκοπίου για την άμεση διερεύνηση και πλήρη εξιχνίαση της βομβιστικής επίθεσης εναντίον της δημόσιας κατηγόρου στην Πάφο έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από χθες το βράδυ τηρείται συνεχώς ενήμερος για την πορεία των ερευνών αλλά και τα πιθανά κίνητρα πίσω από την βομβιστική επίθεση.

«Καταδικαστέα η οποιαδήποτε επίθεση να αναμένουμε να δούμε τους λόγους. Έχω  ήδη μιλήσει με την  υπουργό από χθές το βράδυ μόλις ενημερώθηκα, έτσι ώστε να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι έρευνες έτσι ώστε να γνωρίζω. Καμία επίθεση προς τη δικαιοσύνη ή σε οποιοδήποτε πολίτη αυτού του τόπου, μπορεί να γίνει ανεκτή ή να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία. Πολύ περισσότερο στα θέματα δικαιοσύνης», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Έντονη καταδίκη της επίθεσης και από την Νομική Υπηρεσία, η οποία τονίζει, με ανακοίνωση, ότι δεν νοούνται τέτοιου είδους επιθέσεις που σκοπούν να πλήξουν το Κράτος Δικαίου.

«Η συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους επιθέσεις που σκοπούν να πλήξουν το Κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τον εντοπισμό των δραστών και την προσαγωγή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης», σημείωσε η Νομική Υπηρεσία.

Τέτοιες απεχθείς ενέργειες δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εκτέλεση της υψηλής αποστολής μας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τη συνάδελφο και την οικογένειά της και της ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο δικαιοσύνης όσο και για τις διωκτικές αρχές είναι η εξιχνίαση της υπόθεσης σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, ενώ έντονα καταδικάζει και ο νομικός κόσμος.

«Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η ηγεσία της Αστυνομίας έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε οι δράστες να εντοπιστούν το ταχύτερο δυνατόν και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, Ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στέκομαι δίπλα από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και προασπίζομαι το λειτούργημα τους, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο πυλώνα του κράτους δικαίου», επισήμανε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

«Αυτή η ενέργεια είναι καταδικαστέα και πρέπει οι αστυνομικές αρχές  να επιδείξουν την δέουσα σπουδή ούτος ώστε να εξιχνιαστεί το συγκεκριμένο έγκλημα και οι ένοχοι να καταδικαστούν αυστηρά. Δεν νοείται σε μια ευνοούμενη πολιτεία ο οποιοσδήποτε εγκληματίας να προχωρεί να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς να εκβιάζει να απειλεί τα όργανα της τάξης ή  τους λειτουργούς της δικαιοσύνης», τόνισε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς.

Την επίθεση εναντίον της δημόσιας κατηγόρου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους και πολιτικά κόμματα.