Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισραηλ

Ο Υπουργός της ισραηλινής Κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τέως αρχηγός του στρατού και Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Κατρίν Κολονά αντίστοιχα, προκειμένου να ανευρεθεί διπλωματική διέξοδος στην συνεχή ένταση που σημειώνεται στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, οι χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο των έντονων παρασκηνιακών επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου ο Λίβανος να μην περιέλθει και επίσημα στο πολεμικό σκηνικό, γεγονός που θα προκαλούσε την επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ επιδιώκει να εφαρμοσθεί η απόφαση 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ορίζει ότι θα πρέπει ο τακτικός λιβανέζικος στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής νοτίως του ποταμού Λιτάνι και έως την μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ, με τον παράλληλο αφοπλισμό οποιουδήποτε ένοπλου παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης και της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επικεντρωθεί η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στον Λίβανο τον ερχόμενο μήνα. Η ισραηλινή πλευρά συζητά επίσης την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL και την εντονότερη παρουσία της στον Νότιο Λίβανο.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι απόψεις ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων που δημοσιοποιούνται υπό μορφή ανωνύμων διαρροών στα ισραηλινά μέσα, που τονίζουν ότι διαφαίνεται αδύνατη η επίτευξη διπλωματικής λύσης στο ζήτημα, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι, επειδή δεν διαφαίνεται η διπλωματική επίλυση του ζητήματος, ο ισραηλινός στρατός θα προβεί σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο με σκοπό την απομάκρυνση της οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Νότιο Λίβανο, βορείως του ποταμού Λιτάνι.   

Από πλευράς Χεζμπολάχ, χαρακτηριστικό ήταν το περιεχόμενο χθεσινού δημοσιεύματος της λιβανέζικης εφημερίδας Αλ-Αχμπάρ, που εκφράζει τις θέσεις της οργάνωσης, σύμφωνα με το οποίο έθεσε ως προϋπόθεση της απόσυρσης σε περιοχές βορείως του Λιτάνι, την παράλληλη απόσυρση του ισραηλινού στρατού νοτίως της Χάιφας.

Πηγή: ΚΥΠΕ