Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]-πκ

Στην Πάφο θα συνεχιστεί αύριο η διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών και σιτηροπαραγωγών, την ώρα που αναμένονται διαβουλεύσεις στη Λευκωσία με τον Υπουργό Γεωργίας.  

Μετά την σημερινή πολύωρη διαμαρτυρία των παραγωγών έξω από το Προεδρικό, οι γεωργοί της επαρχίας Πάφου θα συγκεντρωθούν αύριο στις 10:00 το πρωί με τα τρακτέρ τους σε σημείο του δρόμου Τίμης - Αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, αναφορικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής.  

Όπως έχουν αναφέρει εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων που θα συμμετάσχουν αύριο, οι παραγωγοί αναμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες απαντήσεις, ως προς το εάν θα αυξηθεί η κρατική χορηγία που λαμβάνουν. Διαφορετικά, όπως ανάφεραν οι εκπρόσωποι, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους.  

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά, αποκόπτοντας τον κύριο δρόμο Τίμης- Αεροδρομίου σε μια προσπάθεια να εισακουστούν τα αιτήματα τους. 

Υπ. Γεωργίας: Δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων 

Τη θέση πως καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί οικονομική ενίσχυση σιτοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών ύψους €4,3 εκ. δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων εκφράζει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των σιτοπαραγωγών και των πατατοκαλλιεργητών έξω από το Προεδρικό, το Υπουργείο Γεωργίας επαναδιαβεβαιώνει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κυπριακή γεωργία καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Γεωργίας υποδεικνύει πως μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τις αγροτικές οργανώσεις, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί οικονομική στήριξη €4,3 εκατομμυρίων, εκ των οποίων €2,65 εκ. στους σιτοπαραγωγούς που αντιστοιχεί στα €6 το δεκάριο και στους πατατοπαραγωγούς €1,654 εκ. που αντιστοιχεί στα €55 το δεκάριο.

Το Υπουργείο τονίζει ότι οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν την καλή πρόθεση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

«Η Κυβέρνηση στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον Κύπριο αγρότη και θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες συμπολίτες μας» επισημαίνεται.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ακόμη ότι αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των γεωργικών εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ασκούν πιέσεις στον γεωργικό τομέα αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, προσθέτοντας πως με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, «παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα σχετικά με το κόστος παραγωγής για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις Αγροτικές Οργανώσεις για τη στήριξη των αγροτών μας, ώστε αυτοί να παραμείνουν στο επάγγελμα συμβάλλοντας στη διασφάλιση της επάρκειας με ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα».