Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]π[οκ

Άρχισε το απόγευμα της Τρίτης να αποχωρούν οι σιτοπαραγωγοί και πατατοπαραγωγοί από τον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, όπου συγκεντρώθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν καθώς κατά την εκτίμηση τους το αυξημένο κόστος παραγωγής θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την γεωργία. Τα τρακτέρ που είχαν σταθμεύσει στον χώρο άρχισαν να αποχωρούν γύρω στις 17:30, αφού προηγουμένως διευθετήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας την Τετάρτη.

Αύριο αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση με τον ΚΟΑΓ. Όπως διαμήνυσαν παραμένουν ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα ώστε να επανέλθουν, αν χρειαστεί, με νέα κινητοποίηση μπροστά από το Προεδρικό.

Ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε συνάντηση που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι ενημερώθηκαν από  τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Γρηγορίου για την επαναφορά της πρότασης της Κυβέρνησης για χορηγία των 4,2 εκ. ευρ. Είπε επίσης ότι διευθετήθηκε συνάντηση στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης με τον Υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, για περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων των παραγωγών.

Ο κ. Κάρυος πρόσθεσε πως κατόπιν της διευθέτησης της συνάντησης με τον Υπουργό Γεωργίας αποφασίστηκε ο τερματισμός της διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό "παρά το γεγονός ότι όλοι οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πρότασης της Κυβέρνησης".

Είπε ακόμη ότι διενεργούνταν προσπάθειες ώστε η ορισθείσα για τις 9:00 συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας μεταφερθεί αργότερα την Τετάρτη και περί ώρα 13:00.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας στο πλαίσιο της συνάντησης του, με τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς προέβη σε δήλωση στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους αγρότες ότι η πρόταση για την κυβερνητική χορηγία όπως είχε διατυπωθεί από τον Υπουργό Γεωργίας το βράδυ της Δευτέρας, για διάθεση 4,2 εκ ευρώ στους σιτοκαλλιεργητές και πατατκαλλιεργητές ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσουν από τον χώρο διαμαρτυρίας και θα επιστρέψουν στις εργασίες και στα σπίτια τους.

Πρόσθεσε πως οι πόρτες του Υπουργείου Γεωργίας είναι ανοικτές για διάλογο προς επίλυση των όποιων προβλημάτων, όπως ήταν ανοικτές για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι το προαναφερθέν ποσό αφορά κρατική χορηγία για το 2023 που θα παραχωρηθούν στους δικαιούχους καλλιεργητές το 2024.

Ερωτηθείς εάν ο Υπουργός Γεωργίας είναι ενήμερος, απάντησε ότι είχε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό ο οποίος επέστρεφε στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Νωρίτερα τεταμένη ήταν η κατάσταση έξω από το Προεδρικό, όταν τα τρακτέρ παρατάχθηκαν μπροστά από τα κιγκλιδώματα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν έτοιμοι να μπουν μέσα αν τα αιτήματα τους δεν εισακουστούν.

 Δεν έλειψαν οι εντάσεις από τη διαμαρτυρία - Δείτε βίντεο

Αχρείαστη η κινητοποίηση λένε ΠΕΚ - Νέα Αγροτική Κίνηση και ο Ευρωαγροτικός

Η ΠΕΚ - Νέα Αγροτική Κίνηση και ο Ευρωαγροτικός σε ανακοίνωση Τύπου αναφέρει πως μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ιδιαίτερα την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την Δευτέρα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της όπως είχε υποσχεθεί.

Προσθέτει πως η ΠΕΚ - Νέα Αγροτική Κίνηση και ο Ευρωαγροτικός κρίνουν θετική, υπό τις περιστάσεις, την απόφαση για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους €4,3 εκ. προς τους πατατοπαραγωγούς και τους σιτοπαραγωγούς γι’ αυτό και δεν συμμετείχαν επίσημα στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό, την οποία θεωρούν αχρείαστη.

Οι δύο αγροτικές οργανώσεις  εκφράζουν την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και ότι θα στηρίξει και  άλλους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από το ψηλό κόστος παραγωγής.

tjy
jyt
jyt
]-πκ
[=π-λ
]λ
]λ
π[]λ
]λ