Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιαπωνια

Χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν σε παραλία στα βόρεια της Ιαπωνίας, με τους λόγους να παραμένουν, ακόμα, άγνωστοι. 

Τα ψάρια - στην πλειονότητα επρόκειτο για σαρδέλες και μερικά σκουμπριά - ξεβράστηκαν σε ακτή του Χακοντάτε το πρωί της περασμένης Πέμπτης (7/12), δημιουργώντας μία ασημένια στρώση στην παραλία, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. 

Ντόπιοι επεσήμαναν πως δεν έχουν ξαναδεί τίποτα ανάλογο. Ορισμένοι μάζεψαν μερικά από τα ψάρια με σκοπό να τα μαγειρέψουν ή να τα πουλήσουν. 

Η τοπική Αρχή, ωστόσο, προειδοποίησε για τους κινδύνους και κάλεσε τους πολίτες να μην τα καταναλώσουν.

 
Ο Takashi Fujioka, εργαζόμενος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Αλιείας του Χακοντάτε σημείωσε πως έχει ακούσει για ανάλογα φαινόμενα στο παρελθόν, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε μάρτυρας. 

Σημείωσε πως τα ψάρια μπορεί να κυνηγήθηκαν από μεγαλύτερα ψάρια, πριν εξαντληθούν, λόγω έλλειψης οξυγόνου, και τα κύματα τα βγάλουν στην ξηρά.

Άλλη μία πιθανή εξήγηση, κατά τον ίδιο, είναι να μπήκαν, ξαφνικά, σε κρύα νερά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. 

Τα ψάρια που αποσυντίθενται θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και να επηρεάσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, προειδοποίησε ο Fujioka.

«Δεν γνωρίζουμε, με σιγουριά, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεβράστηκαν τα ψάρια, έτσι, δεν συνιστώ την κατανάλωσή τους» είπε.

Πηγή: Reader