Τηλεόραση Ραδιόφωνο
brazil

Βραχυκύκλωμα κατά τη διάρκεια εγκατάστασης καλωδίωσης για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκάλεσε πυρκαγιά σε καταυλισμό του κινήματος ακτημόνων της Βραζιλίας (MST) στη βόρεια πολιτεία Παρά, με συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ηγέτες της κοινότητας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Παραουαπέμπας, διευκρίνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις οκτώ το βράδυ, όταν κεραία άγγιξε καλώδιο του δικτύου υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα άνθρωποι να υποστούν ηλεκτροπληξία και να πάρουν φωτιά καλώδια του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και καταλύματα στον καταυλισμό. Έξι από τους νεκρούς ήταν κάτοικοι και τρεις εργαζόμενοι σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Από τους οκτώ τραυματίες, που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, επτά έλαβαν εξιτήριο και ένας νοσηλεύεται με εγκαύματα δεύτερου βαθμού, πάντως δε θεωρείται πως διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Σύμφωνα με το δίκτυο MST, η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την πυροσβεστική.

Το ιστορικό κίνημα αγωνίζεται για την αναδιανομή γης στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενίοτε καταλαμβάνοντας χωράφια που καταγγέλλει πως δεν παράγουν τίποτε και ζητώντας από τις αρχές να απαλλοτριωθούν.

Ο καταυλισμός βρίσκεται κοντά σε έκταση 600.000 στρεμμάτων που το MST λέει πως αποκτήθηκε με αρπαγή γης.

Μέλη του κινήματος επεσήμαναν πως προσφέρθηκε στον καταυλισμό βοήθεια από τις αρχές, ιδίως για τις κηδείες των θυμάτων, ενώ μοιράστηκαν τρόφιμα και νερό.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάουλου Τεσέιρα και τον επικεφαλής της υπηρεσίας γαιοκτητικών δικαιωμάτων και αγροτικής μεταρρύθμισης (INCRA) Σέσαρ Αλντρίγκι να πάνε στην περιοχή, να «παρακολουθήσουν στενά την υπόθεση» και να προσφέρουν «κάθε υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών