Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεωφορεια

Σε λιγότερο από 48 ώρες εικάζεται ότι θα φτάσουν στην Κύπρο τα πέντε διαφορετικά συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης των λεωφορείων, που έχουν προεπιλεγεί, προκειμένου να βγουν ξανά στους δρόμους τα 570 ακινητοποιημένα Λεωφορεία, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία μαθητών και γονέων.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, Ανδρέα Νικηφόρου, ο χρονικός ορίζοντας για άφιξη των συστημάτων είναι η Παρασκευή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως την ευθύνη παραγγελίας τους έχουν αποκλειστικά οι εταιρείες των λεωφορείων.

«Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος εγκατάστασης, η εταιρεία που τα προμηθεύει μαζί με τις εταιρείες με τους αναδόχους προτίθενται να δουλέψουν φουλ σαββατοκύριακο για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό να επανέλθει τη Δευτέρα που μιλάμε», ανάφερε ο κ. Νικηφόρου.

Από την πλευρά τους οι εταιρίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ώστε να τα συστήματα να φτάσουν εγκαίρως, είτε αεροπορικώς, είτε με πλοίο, καθώς έχουν μπει οι πρώτες παραγγελίες.

«Παραγγείλαμε για 74 λεωφορεία, μπαίνουν δύο στο κάθε ένα επομένως 140. Έχουμε δώσει οδηγίες στον συνεργάτη μας όσο το δυνατό πιο γρήγορα, με διαδικασίες express αεροπορικώς», δήλωσε ο Διευθυντής του ΟΣΥΠΑ, Ανδρέας Ροδοσθένους.

Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ένας μεγάλος αριθμός λεωφορείων να επαναρχίσει δρομολόγια από τη Δευτέρα. Για να γίνει αυτό, ωστόσο θα πρέπει να παρουσιάσουν τη βεβαίωση τοποθέτησης του συστήματος στο Υπουργείο Μεταφορών.  

Τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω της κατάστασης στα σχολεία εξετάστηκαν το πρωί στην επιτροπή παιδείας της Βουλής, με τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανό Λούη, να αναφέρει πως τη Δευτέρα το ποσοστό μη προσέλευσης των μαθητών ήταν στο 14%, χθες μειώθηκε στο 8% και σήμερα, τρίτη ημέρα, στο 6% με 8%. 

«Ιδιαίτερα παιδιά που προσέρχονται στις σχολικές μονάδες από αγροτικές περιοχές από χωριά φαίνεται ότι εκεί υπάρχει δυσκολία και το ποσοστό αυξάνει. Αυτές οι περιοχές θέλουν στην ουσία να ελεγχθούν από το Υπουργείο Μεταφορών οι διαδρομές, εμείς αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα να μειωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Λούης.

Η κυβέρνηση αν και αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες μαθητές και γονείς διαμηνύει πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος καθώς πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των παιδιών.

«Έχει διοριστεί και ερευνών λειτουργός για να διεξάγει μια διοικητική έρευνα ως προς τους λόγους που το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης δεν ήταν εγκατεστημένο στα σχολικά λεωφορεία», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα γίνονται σκέψεις από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίες με συμπληρωματικά μαθήματα, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν προσμετρούνται απουσίες για την συγκεκριμένη περίπτωση.