Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαμηλομισθοι απεργια 5

Έξω από το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν το πρωί οι χαμηλόμισθοί εργαζόμενοι του δημόσιου μετά από κάλεσμα της παγκύπριας συντεχνίας «Ισότητα». Ανάλογη εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα αξιοπρεπείς μισθούς, θα πραγματοποιηθέι και αύριο, ενώ ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αναμένουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για την ανέλιξη των χαμηλόμισθων, προκειμένου να καθορίσουν και την δική τους στάση.

Αξιοπρεπείς μισθούς για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό απαίτησαν σήμερα οι χαμηλόμισθοί εργαζόμενοι του δημόσιου οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, μετά από κάλεσμα της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα για 48ωρες κινητοποιήσεις, με βασικό αίτημα την βελτίωση των απολαβών τους.

Οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου συγκεντρώθηκαν αρχικά στο προεδρικό μέγαρο όπου παρέδωσαν, υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπου επίσης παράδοσαν υπόμνημα με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έστειλε τους χαμηλόμισθους στους δρόμους ήταν  υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα συμφωνηθέντα της 31ης Οκτωβρίου για την επιταχυνόμενη ανέλιξη των χαμηλόμισθων και η μη συμπερίληψη στη συμφωνία Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, της κλίμακας εργαζομένων Α1-2-5, αφήνοντας εκτός συμφωνίας περίπου 1500 χαμηλόμισθους.

Υπενθυμίζεται πως η Ισότητα, αν και δεν συμμετείχε στον διάλογο, χαιρέτησε την αρχική συμφωνία που επετεύχθητε.

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ συνεδριάζουν αύριο στις 3 το απόγευμα, όπου θα θέσουν επι τάπητος όλα τα δεδομένα,μη αποκλείοντας και αυτές, τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Από την Παρασκευή ανακοίνωσαν πως ο διάλογος με την κυβέρνηση έχει ολοκληρωθεί, και ανάμεναν μέχρι σήμερα την τελική πρόταση επι του θέματος, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έπραξε η κυβέρνηση.

Οι τρεις συντεχνίες ωστόσο, ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από όσα είχαν συμφωνηθεί την 31η Οκτωβρίου.