Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια λεωφορειο

Τα 19 δρομολόγια σχολικών λεωφορείων που επηρεάζονται την Τετάρτη, μετά τις οδηγίες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΜΕΛ. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι, μετά την επιστολή του ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών για άμεση διακοπή παροχής υπηρεσίας σε τακτικά και μαθητικά δρομολόγια, από όσα λεωφορεία άνω των 22 θέσεων επιβατών δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στον χώρο του κινητήρα, θα επηρεαστεί την Τετάρτη η εξυπηρέτηση μαθητών σε μικρό αριθμό σχολικών δρομολογίων.

Η ΕΜΕΛ σημειώνει, ακόμα, ότι ο λόγος της προσωρινής απόσυρσης των λεωφορείων από την εξυπηρέτηση μαθητών, είναι ότι δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στον χώρο του κινητήρα, απαίτηση που δεν υπήρχε στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή κατά την εγγραφή των εν λόγω λεωφορείων.

Τα σχολικά δρομολόγια που επηρεάζονται, σύμφωνα με την ΕΜΕΛ, είναι:

-Νίκου Ευαγόρου (Παλώδια)– Λύκειο Αγίας Φύλας (Α11)

-Μονή, Λ. Λινόπετρας  - Α. Τεχνική

-Πύργος – Α. Τεχνική

-Πύργος – Αγιος Νικόλαος

-Μοναγρούλι – Δημοτικό Σχολείο Μοναγρουλίου

-Κυβίδες, Αγιος Σίλας – Α Τεχνική

-Κυβίδες, Απόστολος Λουκάς – Α Τεχνική

-Σούνι, Χανάτζια – Γυμνάσιο Ομόδους

-Καλαβασός – Λ. Λινόπετρας, Α&Β Τεχνική

-Σιλύκου – Γυμνάσιο Λεμύθου

-Φοινί – Δημοτικό Τριμίκλινης

-Λιμνάτης – Δημοτικό Τριμίκλινης

-Πελένδρι – Αγ. Φύλα – Α. Τεχνική

-Σιλύκου, Αγ. Γεώργιος – Γυμνάσιο Ομόδους

-Καλό Χωριό – Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

-Φασούλα, Σπιτάλι - Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

-Αψιού, Γεράσα - Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική

-Επισκοπή – Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα (Μ4+Μ5)

-μόνο μεσημέρι (το πρωί θα διεξαχθεί κανονικά) η διαδρομή από Λύκειο Αγίας Φυλάξεως προς 1ης Απριλίου (Α3_Α7)

Επισημαίνεται ότι το σχολικό δρομολόγιο από Ασγάτα προς Λύκειο Λινόπετρας, Αγιο Νικόλαο, Αγιο Αθανάσιο, Α Τεχνική από το μεσημέρι της Τρίτης και στο εξής διεξάγεται κανονικά.

Ακολούθως, η ανακοίνση διευκρινίζει ότι, «όλα τα λεωφορεία της ΕΜΕΛ που χρησιμοποιούνται σε τακτικές αστικές και περιφερειακές διαδρομές που εμπίπτουν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων (άνω των 22 θέσεων επιβατών), διαθέτουν σύγχρονα και πιστοποιημένα ευρωπαϊκών προτύπων συστήματα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, πέραν των εγκεκριμένων πυροσβεστήρων εντός των λεωφορείων και όλων των προβλεπόμενων αισθητήρων». Προσθέτει, δε, ότι «ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται από την ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών και οι τακτικές διαδρομές συνεχίζουν να διεξάγονται κανονικά».

«Υπογραμμίζεται ότι, τα εν λόγω λεωφορεία, πληρούν όλες τις προδιαγραφές ηλικίας και ασφάλειας που τίθενται μέσω Οδηγιών και Κανονισμών της Ε.Ε, έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις τύπου και έχουν περάσει επιτυχώς τους προβλεπόμενους τεχνικούς ελέγχους προ τριών μηνών», σημειώνει η ΕΜΕΛ.

«Η ΕΜΕΛ θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις για περαιτέρω μείωση της ταλαιπωρίας μαθητών και γονέων, υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι «τις επόμενες μέρες, εφόσον το μέτρο συνεχιστεί, γίνονται προσπάθειες περαιτέρω μείωσης του προβλήματος» καθώς και ότι «παράλληλα, γίνονται ενέργειες για εξασφάλιση συστημάτων πυρόσβεσης κινητήρα, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πρόσθετη ασφάλεια».