Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συνεχίζεται το χάος με τα λεωφορεία με χιλιάδες μαθητές να μένουν έξω από τις σχολικές αίθουσες για άλλη μια μέρα. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε για την σημερινή προσέλευση αλλά και για τις διευκολύνσεις που παρέχει το Υπουργείο για να διευκολύνει τα παιδιά.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, σήμερα η κατάσταση όσον αφορά την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία σε σχέση με χθες είναι εμφανώς βελτιωμένη αφού χθες δεν παρακολούθησε μαθήματα το 14% ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία για σήμερα κάνουν λόγο για 8%.

«Από πλευράς δικής μας ευκολύνουμε τα παιδιά έτσι ώστε να μην καταμετρηθούν οι απουσίες τους εκεί όπου αποδεδειγμένα μετακινούνται με τα λεωφορεία», σημείωσε.

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είπε ότι το σενάριο απομακρύνεται καθώς απομακρύνεται και το σενάριο αυτό το χάος να επικρατήσει μήνες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, «εάν και εφόσον χρειαστεί για τις απομακρυσμένες περιοχές θα στηρίξουμε τα παιδιά ποικιλοτρόπως».

Εγκρίθηκαν πριν από λίγο τα πρώτα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης

Εγκρίθηκαν και τα 4 συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης που υπεβλήθηκαν από τις εταιρείες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αύριο να έχουμε οριστική ενημέρωση για την ημερομηνία άφιξης τους στην Κύπρο.

Επειδή κάποια από αυτά μπορούν να έρθουν αεροπορικώς αναμένουμε πιο γρήγορη επίλυση του προβλήματος.

Αξιολογούνται συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης στην κυπριακή αγορά, λέει ο Υπ.Μεταφορών

Σύσκεψη πραγματοποιεί τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία θα αξιολογήσει τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης που διαθέτουν εταιρείες στην Κύπρο και το κατά ποσό αυτά είναι κατάλληλα για χρήση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι παρά τις οδηγίες που είχε δώσει προηγουμένως, μαθητές σε ορεινές περιοχές δεν έχουν εξυπηρετηθεί, μετά την ακινητοποίηση των λεωφορείων που δεν διαθέτουν σύστημα πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο έχει αφιχθεί στην Κύπρο το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για τα λεωφορεία, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι αναμένει «εντός της επόμενης ώρας να ενημερωθεί πότε θα φθάσει», ενώ σημείωσε ότι κάποια συστήματα διαθέτει και η αγορά της Κύπρου «αλλά πρέπει αυτά να εγκριθούν».

«Έχει καταρτιστεί μια τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων και αυτή την στιγμή υπάρχει μια σύσκεψη της επιτροπής, παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να αξιολογήσουν τις υποβολές των εταιρειών που διαθέτουν τέτοια συστήματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε ότι αυτά τα συστήματα είναι κατάλληλα προς χρήση».

Ερωτηθείς, κατά πόσον έχει διοριστεί ερευνώντας λειτουργός για το θέμα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι έχει αναλάβει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντώνης Κουτσούλης να διορίσει τον ερευνώντα λειτουργό και αναμένεται να διευκρινιστούν οι όροι εντολής του.

Ερωτηθείς σε πόσα λεωφορεία θα εγκατασταθεί στο σύστημα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι η εγκατάσταση των συστημάτων «θα γίνει σε όλα τα λεωφορεία που έχουν ακινητοποιηθεί» και τα οποία ανέρχονται περίπου σε 570.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 29 λεωφορεία τα οποία διαθέτουν σύστημα πυρόσβεσης, «όμως αναμένουμε να μας δοθεί πιστοποιητικό καλής λειτουργίας του συστήματος».

Ανέφερε ότι «μόλις υποβληθεί αυτό το πιστοποιητικό, τα 29 λεωφορεία θα δοθούν στην κυκλοφορία» και πρόσθεσε ότι μετά την ακινητοποίηση των 570 λεωφορείων, σε κυκλοφορία βρίσκονται περίπου 500 λεωφορεία.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν εξυπηρετηθεί σήμερα οι μαθητές των ορεινών περιοχών, ο κ. Βαφεάδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «υπάρχουν μαθητές σε ορεινές περιοχές που δεν έχουν εξυπηρετηθεί, παρόλο που είχαμε δώσει οδηγίες να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους μαθητές».

Ερωτηθείς κατά πόσον η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων θα περιλαμβάνει και ηλεκτρικά λεωφορεία, ο Υπουργός είπε ότι «η κάθε εταιρεία αγοράζει κατά δική της επιλογή τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης» με το κράτος.

«Οι όροι της σύμβασης δεν τους υποχρεώνουν να είναι όλα ηλεκτρικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι έφεραν, κατ΄ επιλογή δική τους, ηλεκτρικά».

«Χρειάζεται χρόνος για να επιλυθεί το πρόβλημα»

«Υπάρχει κάποια βελτίωση αλλά εξακολουθούν τα ίδια λεωφορεία να είναι εκτός λειτουργίας μέχρι να εγκατασταθούν τα συστήματα», είπε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι»

Όπως εξήγησε η όποια βελτίωση, οφείλεται σε λεωφορεία που έχουν μπει τα οποία είναι καινούρια για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό.

Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για 20 καινούρια λεωφορεία μεγάλου τύπου και γύρω στα 13 mini bus τα οποία δεν οφείλουν να έχουν το σύστημα αυτό.

Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πάφος καθώς δεν υπάρχει καμία ανανέωση στόλου.

Τόνισε ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα που επικρατεί Παγκύπρια χρειάζονται ακόμα λίγες μέρες.

Όσα ανέφερε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου: