Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεωφορειο

Σηκώνουν χειρόφρενο τα μισά σχεδόν επιβατικά λεωφορεία που παρέχουν υπηρεσίες στις δημόσιες μεταφορές.

Μετά από μία σειρά διαδοχικών συσκέψεων, στον απόηχο του χθεσινού περιστατικού όπου λεωφορείο που μετέφερε μαθητές σε σχολείο της Λευκωσίας τυλίχτηκε στις φλόγες, το Υπουργείο Μεταφορών και αρμόδια τμήματα αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν προσωρινά όσα λεωφορεία δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης και να τα κρατήσουν εκτός υπηρεσίας μέχρι την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμόυ. 

Εκτός υπηρεσίας τίθενται και όλα τα οχήματα ιδίου τύπου, με εκείνο που ενεπλάκη στο χθεσινό συμβάν, μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης.

«Είναι αρκετά τα λεωφορεία, αυτό αναμένεται να επηρεάσει και την βασική υπηρεσία και τις μαθητικές διαδρομές, αλλά θεωρείται τόσο σημαντικό για το θέμα ασφάλειας που παρόλο που αντιλαμβανόμαστε την ταλαιπωρία που θα υποστεί το κοινό, εντούτοις κρίνεται ως απαραίτητο», επισήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Την ίδια ώρα και επειδή το χθεσινό περιστατικό φαίνεται εκ πρώτης όψεως να οφείλεται σε ελλιπή συντήρηση, όλες οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλουν στο αρμόδιο τμήμα πιστοποιητικά συντήρησης από αδειούχο τεχνίτη οχημάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Θεωρούμε ότι πιθανόν να προκύπτει το πρόβλημα αυτό από ελλειπή συντήρησ, ενόψει του ότι αυτά τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους και τη Δευτέρα θα ξαναείχαμε μαθητικές επιβατικές κινήσεις και του γενικού κοινού, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να λάβουμε αποφάσεις βασισμένοι σε όσα δεδομένα είχαμε ενώπιον μας σήμερα», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν αύριο τα αρμόδια τμήματα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προσπαθήσουν να καλύψουν στο βαθμό του δυνατού τις ανάγκες που δημιουργούνται με την ελάχιστη ταλαιπωρία του κοινού. 

«Όμως πρέπει να προειδοποιήσουμε το κοινό πως αναμένουν ότι θα επηρεαστεί η καθημερινότητά τους, και αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο και τη συμφόρηση στους δρόμους.», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ιδιαίτερα αναμένεται να επηρεαστούν οι διακινήσεις των μαθητών με τα αρμόδια υπουργεία και τους οργανωμένους φορείς να θέτουν ως προτεραιότητα την διευθέτηση των διακινήσεων μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Η πρώτη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ίσως ο αριθμός των λεωφορείων να φτάνει και το 50% όσον αφορά στα δρομολόγια  αν χρειαστεί να μπουν και διπλά δρομολόγια θα γίνουν, αν χρειαστεί να γίνουν διευκολύνσεις και με τις ώρες αφίξεων των μαθητών στα σχολεία που θα επηρεαστούν θα γίνουν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου.

Αναλυτική ανακοίνωση για τις διαδρομές που θα επηρεαστούν θα εκδοθεί αύριο.