Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Από τα πυρά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν γλύτωσε ούτε και η Αστυνομία.  Σε ειδική έκθεση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, γίνεται λόγος για σοβαρά σφάλματα και αδυναμίες στις αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας.  

Η Ελεγκτική επικρίνει μεταξύ άλλων την άρνηση του Αρχηγού Αστυνομίας να παραχωρήσει κατάλογο με τις υποθέσεις εξωδίκων που δεν έχουν εισπραχθεί και δημιουργήθηκε ποινικός φάκελος, με την υπόθεση να αποσύρεται τελικά με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό. 

«Mας έδωσε κάποια πληροφόρηση  αλλά κατά παράβαση  του συντάγματος, για τα πρόσωπα  που απαλλάχθηκαν αυτής της υποχρέωσης  αρνήθηκε να μας δώσει αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία για την αξία  των εξωδίκων αυτών, πρέπει να πούμε ότι αυτό έγινε μετά από γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.  

«Η απόφαση για μη παροχή των στοιχείων αυτών, βασίστηκε τόσο στη σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, όσο και στην συμμόρφωση προς τη νομοθεσία Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η  Αστυνομία ανταποκρίθηκε θετικά και παρέδωσε κατάλογο τέτοιων εξωδίκων προστίμων, χωρίς ονομαστική αναφορά.», ανέφερε από πλευράς της η Αστυνομία.  

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχουν δοθεί στοιχεία ούτε και για τους ιδιώτες που οπλοφορούν 

«Λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επέβαλλαν και επιβάλλουν, τη μη παραχώρηση των στοιχείων των προσώπων που κατέχουν τέτοιες άδειες οπλοφορίας, καθώς και των λόγων για τους οποίους τους παραχωρήθηκε τέτοια άδεια. », απαντά η Αστυνομία.  

Η ελεγκτική καταγγέλλει επίσης παραβίαση κανόνων ασφαλείας, αναφορικά με τη φύλαξη όπλων και πυρομαχικών. 

«Η αστυνομία τοποθέτησε προσωρινά μέσα σε αποθήκη οπλισμού πυρομαχικών, μηχανοκίνητο όχημα το οποίο έφερε 303.000 κροτίδες  που είχαν κατασχεθεί  παραβιάζοντας θεμελιώδη κανόνες ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.  

Με την Αστυνομία να απαντά «σε σχέση με ποσότητα πυρομαχικών (303,000 κροτίδες) παρέμεινε προσωρινά για λίγες μέρες εντός αποθήκης και ακολούθως, καταστράφηκε με βάση το σχετικό πρωτόκολλο». 

Εξώδικα 

Πολλά και διάφορα εντοπίζονται στην έκθεση της ελεγκτικής και για τα εξώδικα πρόστιμα.  

Όπως τονίζεται 35% των εξωδίκων που εκδόθηκαν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης δεν έχουν ακόμη παραληφθεί από τους παραβάτες, με περισσότερα από τα μισά να έχουν εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.  

Μεγάλος αριθμός εξωδίκων παραμένουν απλήρωτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να προωθούνται στο δικαστήριο, ενώ πολλές εξώδικες κλήσεις εκδίδονται λανθασμένα, λόγω τεχνικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να ακυρώνονται. 

Καταγράφηκαν επίσης 164 παραβάσεις από περιπολικά σε διάστημα 13 μηνών από τις κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με το 93% να κρίθηκαν δικαιολογημένες, ενώ για τις υπόλοιπες δεν εκδόθηκε οποιοδήποτε εξώδικο. 

Αδυναμίες εντοπίζονται και στη λογιστική παρακολούθηση των συναλλαγών, και στην τεκμηρίωσή των €6 εκ. που δόθηκαν ως οικονομικά κίνητρα σε ένα χρόνο, για επιστροφές μεταναστών.