Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξι

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί σήμερα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.

Συνεργείο του ΑΝΤ1 βρέθηκε στην περιοχή στο επίμαχο σημείο στο «Σπίτι της Μαρίας», και η κατάσταση σήμερα δεν θυμίζει την χθεσινή όπου είχε σημειωθεί νέα ένταση.

Περίπολα της ειρηνευτικής δύναμης φρουρούν την περιοχή ενώ δεν υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες στο «Σπίτι της Μαρίας». Σημειώνεται ότι δεν αφαίρεσαν την κάμερα που είχαν τοποθετήσει στο «Σπίτι».

Όπως πληροφορούμαστε η Εθνική Φρουρά έχει προχωρήσει στην επάνδρωση των φυλακίων τις τελευταίες μέρες στα οποία είχαν κλείσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, μετά και τα συμβάντα που έχουν σημειωθεί.

Κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στις σκοπιές του κατοχικού στρατού πέριξ της περιοχής.

Ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της ΚΔ για τη Νεκρή Ζώνη

Τα μέτρα που αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της παραβίασης της νεκρής ζώνης από το τουρκικό καθεστώς, ενεργοποιήθηκαν από σήμερα το πρωί είπε ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνς Λετυμπιώτης.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός - δεν μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα - ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί. Κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι. Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο Σπίτι της Μαρίας, έχουν γίνει αξιολόγηση και  σχεδιασμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτελείται».

Ερωτηθείς αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ειρηνευτική δύναμη, έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί της».

Δείτε εικόνα από την περιοχή του Αγίου Δομετίου  

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την ονομασία του «Σπιτιού της Μαρίας»

Η κυρία Άντρη Ζαγκολού, κάτοικος του Αγίου Δομετίου μοιράστηκε στην κάμερα του ΑΝΤ1 μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την ονομασία του «Σπιτιού της Μαρίας».

Όπως αποκάλυψε η κ. Άντρη, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού ήταν τουρκοκύπρια και δεν ονομαζόταν Μαρία, αλλά Χρυστάλλα. Όπως εξήγησε οι τούρκοι έδωσαν στο σπίτι το όνομα Μαρία, για τον λόγο ότι οι πλείστες γυναίκες στην Κύπρο φέρουν το όνομα Μαρία, για αυτό και οι τούρκοι έλεγαν ότι η συγκεκριμένη γυνκαίκα ονομαζόταν Μαρία, εξού και η ονομασία του σπιτιού.

 

λκ
οκ
ξι
οκ[