Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Την ώρα που στον Άγιο Δομέτιο οι Αττίλες δεν υποχώρησαν ούτε βήμα, οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται και σε άλλες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης.

Συνεργεία του κατοχικού στρατού τις τελευταίες ώρες προχωρούν στην κατασκευή ισχυρών οχυρώσεων κατά μήκος της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια.

Στα πλάνα και τις φωτογραφίες που εξασφάλισε και παρουσιάζει ο ΑΝΤ1, φαίνονται βαριά μηχανήματα υπό την επίβλεψη αξιωματικών του κατοχικού στρατού να προχωρούν στη διάνοιξη πιθανόν αντιαρματικής τάφρου, από την περιοχή ανατολικά του οδοφράγματος της Δερύνειας μέχρι την παραλία του Κάππαρη.

Τον Σεπτέμβριο στην ίδια περιοχή οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατασκευή μόνιμων οχυρωματικών έργων και θέσεων μάχης.

Ούτε βήμα πίσω

Τρία εικοσιτετράωρα μετά τη νέα προέλαση του κατοχικού στρατού στον Άγιο Δομέτιο, όπως κατέγραψε κάμερα του ΑΝΤ1, ευδιάκριτη και προκλητική παραμένει η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή εντός της νεκρής ζώνης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς στην περιοχή, άνδρες του κατοχικού στρατού ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή πέριξ της λεγόμενης οικίας της Μαρίας και σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων από τα πρώτα σπίτια ελληνοκυπριών στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης και του κατοχικού στρατού παρέμεναν παρατεταγμένοι σε απόσταση αναπνοής στην περιοχή.

Ενώ οι δυνάμεις κατοχής δεν προχώρησαν στο ξήλωμα των συσκευών  που εγκατέστησαν στο εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίσμα εντός της ουδέτερης ζώνης.

«Δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή από χθες στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο. Η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την περιοχή», επισήμανε ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλιμ Σιντικ.

Η δική μας πλευρά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων της ειρηνευτικής δύναμης

«Ελπίζοντας ότι θα αποδώσει καρπούς αν όχι όπως ανάφερε ο ΠτΔ έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι θα πράξουμε οι οποίες δεν είναι δημοσιοποιήσιμες», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Στο τέλμα παραμένει και η κατάσταση στην Πύλα με τις κατοχικές αρχές να παρεμποδίζουν για τρίτη εβδομάδα τις εργασίες.

Τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής πλευράς για έλεγχο της νεκρής ζώνης ομολόγησε σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη.

«Η νεκρή ζώνη δεν είναι δική σας. Με την τοποθέτηση της κάμερας εκεί το μήνυμα είναι: «Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθώ την ουδέτερη ζώνη με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Σύμβουλος του Ερσίν Τατάρ, Χουσεϊν Ισικσαλ.

Προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα

Η τουρκική προκλητικότητα εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, με το κατοχικό καθεστώς να μην επιτρέπει την πρόσβαση επιθεωρητών και λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας στα ελληνοκυπριακά σχολεία στο Ριζοκάρπασο.

«Έχει καταγγελθεί εκεί που πρέπει διεθνώς: Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που ασχολείται συγκεκριμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων», σημείωσε ο κ. Γκότσης.

Η Λευκωσία διατυπώνει προειδοποιήσεις ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν ενώπιον της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Δεκέμβριο κατά τις εργασίες του οποίου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.