Τηλεόραση Ραδιόφωνο
879

Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδης, για τους συμβούλους στο Προεδρικό εξαπέλυσε στην επιτροπή θεσμών της βουλής ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου  που ρυθμίζει την πρόσληψη συμβούλων-συνεργατών των μελών της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρόεδρο πως δεν τήρησε αυτά που του είχε πει.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 10 Μαΐου, μου είχε πει ότι ακόμη και τούτους που έχω σήμερα, πριν ψηφιστεί ο νόμος, εγώ όσους δεν πληρούν τα κριτήρια των κοινοβουλευτικών συνεργατών, θα τους διώξω. Δεν τους έδιωξε, επιλογή του."

Δεν έμεινε όμως μόνο μέχρι εδώ... καθώς ισχυρίστηκε  ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης,  θέλει με το νομοσχέδιο, να καλύψει τις παρανομίες, καθώς όπως επεσήμανε δεν υπάρχει αναδρομικότητα στην νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι οι σύμβουλοι  θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα και να είναι άνω των  21ος ετών, να μην έχουν συγγένεια μέχρι 3ου βαθμού  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους  Υπουργούς, και  η μισθοδοσία τους να είναι τουλάχιστον 25 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Δημήτρης Δημητρίου – Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

«Καταλήγουμε  αισιοδοξούμε  με δεδομένο ότι δεν θα είναι μια η ολομέλεια του Δεκέμβρη και θα είναι δυο αισιοδοξώ πως θα είμαστε έτοιμοι πριν το τέλος του χρόνου να ψηφίσουμε»

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην επιτροπής Θεσμών ο  Γενικός Ελεγκτής ρωτήθηκε επίσης και για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες  τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν  από 102 σε 112 έτσι ώστε κάθε  βουλευτής να έχει από δύο συμβούλους.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα  και την εξέταση και των δύο προτάσεων νόμου που αναθεωρούν και βελτιώνουν τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων που υποχρεούται να υποβάλλουν τα πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ανδρέας Πασιουρτίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, ούτως ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις από τα κόμματα και να οδηγηθούν  και τα δυο κείμενα στην ολομέλεια»

Μαρίνος Μουσιούττας

«Θα γίνεται ηλεκτρονικά , κάθε έτος, θα γίνεται κάποιες φορές με δημοσιοποιήσιμα  τα στοιχεία»

Την ερχόμενη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών,  αναμένεται να αποφασίσει και για τη συμπερίληψη του γενικού και βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και γενικότερα των εισαγγελέων της Δημοκρατίας στα ελεγχόμενα για το πόθεν έσχες πρόσωπα, κάτι το οποίο προκαλεί αντιδράσεις.