Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαμος

Ακόμα σε χώρες με νόμους κατά των εξαναγκαστικών γάμων, αδυνατούν να τους εφαρμόσουν και μικρά κορίτσια βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα εφιάλτη σε ηλικία που το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να παίζουν…

Η Ταμάρα είναι ένα από τα πολλά κορίτσια στο Μαλάουι που εξαναγκάστηκε σε γάμο στα 12 της χρόνια. Γεννημένη σε μια αγροτική κοινότητα, ζούσε με την οικογένειά της κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Πρέπει να παντρευτείς»

Όταν οι γονείς της αρρώστησαν και πέθαναν, ανέλαβε την κηδεμονία της η γιαγιά της. Έναν μήνα αργότερα, επιστρέφοντας από το σχολείο η γιαγία της της είπε ότι «έπρεπε να παντρευτεί».

Ένας άνδρας τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ πλήρωσε 8 ευρώ για να την παντρευτεί.

Η γιαγιά της Ταμάρα, όπως αναφέρει το BBC, ξόδεψε τα χρήματα για να αγοράσει καλαμπόκι για την οικογένεια και ο άνδρας που είχε πληρώσει για εκείνη ανυπομονούσε να αφήσει το σχολείο και να ζήσει μαζί του.

Ο εξαναγκαστικός γάμος παιδιών είναι παράνομος στο Μαλάουι από το 2017 αλλά εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε αγροτικές κοινότητες. Πάνω από το 40% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Girls Not Brides (Κορίτσια όχι νύφες).

«Με κακοποιούσε κάθε φορά που έκανα κάτι λάθος»

«Η ζωή ήταν δύσκολη γιατί ο άντρας ήταν μεγαλύτερος. Με κακοποιούσε σωματικά δαγκώνοντάς με κάθε φορά που έκανα κάτι λάθος» συγκλονίζει η Ταμάρα.

Έζησε μαζί του για τρεις μήνες, μέχρι που κάποιος ειδοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, ενώ γίνονταν προσπάθειες για να επιστρέψει η Ταμάρα στο σχολείο και οι κοινωνικές υπηρεσίες την επισκέπτονταν, ο άνδρας της τράπηκε σε φυγή. Τότε, το κορίτσι διαπίστωσε ότι είχε καθυστέρηση. Στα 12 της είχε μείνει έγκυος.

Ακόμα και στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της πήγαινε στα χωράφια για να βοηθήσει την οικογένειά της.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός που μαθαίνει στα κορίτσια τα δικαιώματά τους

100 χιλιόμετρα μακριά από την καλύβα που μένει η Ταμάρα, ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο Radio Mzati, εκπέμπει για να βοηθήσει τα κορίτσια να συνεχίζουν το σχολείο και τα καλεί να μοιραστούν τα προβλήματά τους.

Μεταξύ των θεμάτων που κατά καιρούς συζητούν είναι και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παιδιών.

«Ο κυριότερος λόγος που αυτό συμβαίνει είναι η φτώχεια» λέει ο παρουσιαστής.

«Όταν τα κορίτσια εκπαιδευτούν και μάθουν τα δικαιώματά τους, ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να αποφύγουν έναν εξαναγκαστικό γάμο. Αυτό είναι μέρος της αποστολής μας, να κάνουμε τα κορίτσια να μιλήσουν, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ξέρουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος» τονίζει..

«Ελπίζω ο γιος μου να τελειώσει το σχολείο»

Η Ταμάρα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι. «Είναι στο σπίτι και τα πάει καλά με τον μικρό της. Η οικγοένειά της είναι πολύ χαρούμενη για τον ερχομό του» λέει ο Caleb Ng’ombo, λέει ο επικεφαλής της ΜΚΟ People Serving Girls At Risk. «Έχει την υποστήριξη της κοινότητας και της θείας της, αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινά τώρα. Θα ήταν καλύτερα για εκείνη να επιστρέψει στο σχολείο αλλά πρέπει επίσης να στηρίξει το παιδί της» προσθέτει.

Η μεγάλη ελπίδα της Ταμάρα, όπως λέει η ίδια, είναι ο γιος της, Πρινς, να μπορέσει να τελειώσει το σχολείο.

Πηγή: eleftherostypos.gr