Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημοτικο σχολειο ριζοκαρπασου

Συνεχίζει την προκλητική του στάση το κατοχικό καθεστώς, αυτή τη φορά εμποδίζοντας την πρόσβαση επιθεωρητών και λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας σε ε/κ σχολεία στο Ριζοκάρπασο.  

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι ο Θεόδωρος Γκότσης, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι φέτος - και συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες- παρουσιάζονται προσκόμματα όσον αφορά την πρόσβαση τόσο επιθεωρητών όσο και μελών τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου που χρειάζεται να παρευρίσκονται στο χώρο του γυμνασίου και του δημοτικού σχολείου ώστε να υποστηρίζουν την παροχή εκπαίδευσης.  

Στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα ωστόσο υπήρξαν άλλα προσκόμματα. Όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης, προβλήματα υπήρξαν στους διορισμούς καθηγητών -που τελικά έγιναν εφικτοί-, αλλά και όσον αφορά την παροχή βιβλίων. 

«Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εκπαίδευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «έχει καταγγελθεί εκεί που πρέπει διεθνώς: Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που ασχολείται συγκεκριμένα με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων». 

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια και μέσω της ειρηνευτικής δύναμη, ώστε να αρθούν τα προσκόμματα.  

Ερωτηθείς για τον χρονικό άξονα επίλυσης, ο κ. Γκότσης τόνισε ότι δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Όταν προκύπτουν τέτοια προβλήματα η προσπάθεια επίλυσης είναι συνεχής, επίμονη και επίπονη. Περιμένουμε να αρθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.  

Αν αυτή η στάση συνεχιστεί από την κατοχική πλευρά, οι επιπτώσεις δεν θα επέλθουν μόνο στις προσπάθειες επανέναρξης διαλόγου, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ο κ. Γκότσης. Όπως σημείωσε, το ζήτημα θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι «Η κατοχική πλευρά θα πρέπει να το λαμβάνει αυτό σοβαρά υπόψη». 

Μιχαηλίδου: Είμαστε ενήμεροι - Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το θέμα

Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το θέμα που προέκυψε με την παρεμπόδιση μετάβασης επιθεωρητών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) Αθηνά Μιχαηλίδου.

«Είμαστε ενημερωμένοι εδώ και αρκετό καιρό για το θέμα αυτό, όντως παρεμποδίζεται η μετάβαση στα κατεχόμενα οποιουδήποτε λειτουργού, οποιουδήποτε έχει να κάνει με την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εκεί και αυτό μας δημιουργεί αντιλαμβάνεστε προβλήματα, όπως έχω πει το διαχειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών αρμοδίως», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.