Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Νέες μεθοδεύσεις σε σχέση με το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κατοχικός στρατός.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, ο Τούρκοι συστηματοποιούν σταδιακά την παρουσία τους στο «σπίτι της Τουρκούς». Πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη οικοδομή στα βόρεια όρια της νεκρής ζώνης.

Οι διεκδικήσεις τους εκεί χρονολογούνται από το 1976 όταν τοποθέτησαν και τις σημαίες στη οροφή της κατοικίας, τις οποίες και συντηρούν μέχρι και σήμερα.

Με το πρόσχημα της καθαριότητας του υποστατικού, Τούρκοι στρατιώτες κάθε μήνα κατέβαιναν από τα δύο φυλάκια που δεσπόζουν της περιοχής και εισέρχονταν στο «σπίτι της Τουρκούς».

Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, η παρουσία τους έγινε πολύ συχνή, σχεδόν μέρα παρά μέρα, ενώ την τελευταία εβδομάδα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, στην ουσία εγκαταστάθηκαν σε αυτό για μέρες. Αν και οι πληροφορίες τους θέλουν να αποχωρούν το βράδυ.

Πάντως σήμερα το πρωί, κάμερα του ΑΝΤ1 που προσέγγισε την περιοχή δεν εντόπισε τουρκική παρουσία στο σπίτι.

Αφορμή  για τις κινήσεις των Τούρκων ενδεχομένως να έδωσαν οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Κλίμου, που εκτελούνται σε ετήσια βάση, με πρωτοβουλία της Εθνικής Φρουράς και μετά από άδεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κατοίκους της περιοχής την περασμένη εβδομάδα, οι εργασίες αυτές, οι οποίες ανατέθηκαν σε ιδιώτη εργολάβο, διακόπηκαν όταν ένοπλοι τούρκοι πλησίασαν τους εργάτες παρά την παρουσία μελών της ειρηνευτικής δύναμης.

Ανάλογο επεισόδιο είχαμε και πριν από δεκαπέντε μέρες, όταν Τούρκοι στρατιώτες παρενόχλησαν με την παρουσία τους συνεργείο απολύμανσης του Δήμου Αγίου Δομετίου που ψέκαζε τους καλαμιώνες. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις κατοχικές δυνάμεις αμφισβητούμενη μεταξύ των ιδίων και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε μόνιμο σημείο τριβής αναδεικνύεται και η περιοχή του Βρετανικού Κοιμητηρίου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή με την οποία μιλήσαμε, οι  κινήσεις των Τούρκων και η ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο σημείο, καταγγέλθηκαν ήδη στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία, έτσι και αλλιώς, συζητούν το θέμα με τον κατοχικό στρατό.