Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΥΠΕΞ

Για τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, τον Σέρβο ομόλογο του Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνάντηση που είχαν, στο Βελιγράδι, την Πέμπτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στη Σερβία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Σερβίας και επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο της συνεργασίας, με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να συζητούν επίσης την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, όπως αναφέρεται.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε στον Σέρβο ομόλογο του ότι η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενημέρωσε επίσης τον Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ευχαριστώντας τον Σέρβο ομόλογό του για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του στο εν λόγω θέμα, προστίθεται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έτυχε επίσης ενημέρωσης από τον Ίβιτσα Ντάτσιτς για τις εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για σειρά θεμάτων που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο Μνημόνια Συνεργασίας, το πρώτο στον τομέα της Επιστήμης, Καινοτομίας και Προηγμένων Τεχνολογιών, και το δεύτερο μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δυο χωρών.

Εκ μέρους της Σερβίας τα Μνημόνια υπέγραψαν η Υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας Γιελένα Μπεγκοβιτς και ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ