Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζαμί Λεμεσός

Δεν πρόκειται για συνθήματα ρατσιστικού περιεχομένου ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, αλλά για οπαδικά συνθήματα που σχετίζονται με ποδοσφαιρικές ομάδες, τα όσα έχουν γραφτεί σε τοιχοποιίες σε τέμενος στη Λεμεσό και τέτοια συνθήματα έχουν επιγραφεί και στην ευρύτερη περιοχή, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες όπως οι εν λόγω επιγραφές καθαριστούν.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα οι οποίες καταδίκαζαν «επίθεση στο Αλβανικό Τζαμί στη Λεμεσό». Η Διοίκηση των Κυπριακών Ιδρυμάτων-ΕΒΚΑΦ του ψευδοκράτους με γραπτή δήλωση, ανέφερε ότι το τζαμί και οι τοίχοι γύρω από το Τζαμί υπέστησαν ζημιές από «την επίθεση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες».

Ωστόσο οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνουν ότι πρόκειται για οπαδικά συνθήματα, παρόμοια με αυτά που αναγράφηκαν σε πολλούς άλλους χώρους στην Κύπρο.

Ερωτηθείς ο κ. Λετυμπιώτης για τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις επιγραφές στο τέμενος στη Λεμεσό σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται και διατηρεί τα θρησκευτικά μνημεία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και δεν τα εγκαταλείπει, ούτε τα παραχωρεί για άλλη χρήση.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς, ανάλογες επιγραφές, πέραν του τοίχου πλησίον του τεμένους, υπάρχουν σε πάρα πολλές τοιχοποιίες στην ευρύτερη περιοχή. 

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι τα ζητήματα, που άπτονται του θρησκευτικού σεβασμού και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσεγγίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη δέουσα προσοχή και τον αυτονόητο σεβασμό.

"Να υπενθυμίσουμε, άλλωστε, ότι στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο τα 14 μέτρα, που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας και ένα εξ αυτών των μέτρων είναι η παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων για την πρόσβαση σε μουσουλμανικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές", ανέφερε.

Ο ΚΕ είπε τέλος ότι ως Κράτος Δικαίου που επιδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό του στη θρησκευτική κληρονομιά των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, έχουμε διασφαλίσει για τη συντήρηση των μουσουλμανικών θρησκευτικών τους μνημείων και, κυρίως, για τη διατήρηση του λατρευτικό τους χαρακτήρα.

"Κανένα εκ των μουσουλμανικών θρησκευτικών μνημείων ούτε έχει εγκαταλειφθεί ούτε και έχει δοθεί για άλλη χρήση", είπε.

Τζαμί Λεμεσός

Επίθεση «βλέπει» το ΕΦΚΑΦ

Στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑΦ αναφέρθηκε ότι υπάρχει «ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στη Νότια Κύπρο τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «Σε όλο το έργο που επιτελούμε, σεβόμαστε όλες τις αιρέσεις, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας. ή φυλή, και προστατεύουμε όλα τα θρησκευτικά έργα». Στην ανακοίνωση των ιδρυμάτων εκφράστηκε η επιθυμία τους να λήξουν το συντομότερο δυνατόν οι προκλητικές επιθέσεις που συναντώνται συχνά και να εντοπιστούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό. 

Σε δήλωσή του, το «Υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, καταδικάστηκε η επίθεση στο Αλβανικό Τζαμί και αναφέρθηκε ότι η επανάληψη τέτοιων επιθέσεων αποτελεί εκδήλωση της «ρατσιστικής νοοτροπίας στους Ελληνοκύπριους και μισαλλοδοξία απέναντι στην τουρκική και ισλαμική ύπαρξη».

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις στα τζαμιά «της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την ΚΔ, «παρέμειναν ατιμώρητες και ως εκ τούτου επαναλήφθηκαν οι επιθέσεις» και ζητήθηκε να μην μείνει «η επίθεση στην πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τουρκοκυπριακού λαού ατιμώρητη και να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες το συντομότερο δυνατό.