Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγορές ψώνια υπεραγορά

«Για κάποιους ο χρόνος σταμάτησε στο 2013, είμαστε στο 2023 και στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου» σχολίασε στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Μάριος Αντωνίου ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, αναφερόμενος στην προσπάθεια να ανοίξει ξανά το θέμα της εργασίας τις Κυριακές στα καταστήματα. 

Ο κ. Αντωνίου μιλούσε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας όπου συζητήθηκε το θέμα, εκφράζοντας ξανά την αντίθεσή του συνδέσμου στην αλλαγή των ωραρίων εργασίας των καταστημάτων. 

Υπενθύμισε ότι το ωράριο που εφαρμόζεται έχει δοκιμαστεί για δέκα χρόνια τώρα και σημείωσε ότι κακώς ανοίγει ξανά το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν προς αυτό ξεκάθαρες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Επεσήμανε ακόμα ότι τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων είναι στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζονται μέσω διατάγματος του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

«Για μας δεν υπάρχει καμία ανησυχία μετά από τόσα χρόνια που λειτουργεί η αγορά χωρίς κανένα πρόβλημα και τα όσα οφέλη πρόσφερε στην κυπριακή οικονομία το διευρυμένο ωράριο αλλά και η κυριακάτικη λειτουργία», πρόσθεσε. 

Τόνισε δε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για το θέμα ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρες ότι δεν θα αλλάξει κάτι σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου εάν έχουν παρατηρηθεί και στην Κύπρο κλοπές ελαιολάδου από καταστήματα, απάντησε πως ευτυχώς δεν έχει παρατηρηθεί για την ώρα κάτι τέτοιο.

Καυκαλιάς: Θα επαναφέρουμε το θέμα τον Ιανουάριο

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εγκύψει στο θέμα της ρύθμισης των ωραρίων των καταστημάτων και ότι η Επιτροπή Εργασίας θα επαναφέρει το θέμα τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε χθες ότι καμία πρόθεση δεν υπάρχει από πλευράς της Κυβέρνησης, για συζήτηση για αλλαγή στα ωράρια των καταστημάτων, με τη λογική πως πλέον πρόκειται για μια κανονικότητα, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργείου Εργασίας κατά τη σημερινή συνεδρία.

«Για εμάς όμως δεν είναι κανονικότητα η Kύπρος σ’ όλη την επικράτεια να ορίζεται, ως τουριστική περιοχή με τουριστικό ωράριο, να λειτουργούν όλα τα καταστήματα Κυριακή, να αποστερείται ένας εργαζόμενος την οικογένεια του κάθε Κυριακή, να ρυθμίζονται εργασιακά δεδομένα, εις βάρος του στόχου για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, να ενισχύονται τα ολιγοπώλια, εις βάρος, των οικογενειακών και των μικρών επιχειρήσεων και να πιέζονται και να απορρυθμίζονται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων, αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, χωρίς ωριαία απόδοση, χωρίς ανώτατο χρόνο 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας» δήλωσε.

 

Δυσαρέσκεια με Γενικό Διευθυντή υπουργείου Εργασίας

Με ανακοίνωσή του ο Παγκυπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου εκφράζει έκπληξη αλλά και έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας στην Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για το ότι προκύπτει νομικό κενό στο ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων. 
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το ωράριο λειτουργίας των Καταστημάτων με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2015 εμπίπτει αποκλειστικά στην σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται μέσω Διατάγματος του Υπουργού Εργασίας.  Η οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής παραβιάζει την αρχή της διάκρισης εξουσιών.  Μετά από 10 χρόνια που τέθηκε σε ισχύ το διευρυμένο ωράριο και η Κυριακάτικη λειτουργία των Καταστημάτων  μόνο οφέλη απορρέουν για τους καταναλωτές, εργαζόμενους και την οικονομία ευρύτερα.   
 
Τα Καταστήματα και οι Υπεραγορές θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές μέχρι ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, που ας σημειωθεί ότι δεν ήταν παρόν στην Συνεδρία για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, απαγορεύσει την λειτουργία τους».