Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κακοποίηση

Σύμφωνα με αναφορές του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, 25 ηλικιωμένοι τον μήνα πέφτουν θύματα κακοποίησης. Όμως εκτός από τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης, υπάρχουν περιστατικά οικονομικής εκμετάλλευσης, ηλικιακού ρατσισμού, παραμέλησης αλλά και απαξιωτικών συμπεριφορών. Τα φαινόμενα αυτά φέρνουν τους ηλικιωμένους σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει στο Μέρα Μεσημέρι ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Δήμος Αντωνίου, παρά το ότι υπάρχει βελτίωση στον αριθμό των καταγγελιών ειδικά από τα γηροκομεία καθώς αυξήθηκαν οι ελέγχοι, οι περιπτώσεις κακοποίησης από οικιακές βοηθούς και τα παιδιά τους συνεχίζονται.

«Η πλειονότητα αυτών των περιστατικών δεν καταγγέλονται. Τα θύματα μερικές φορές, θεωρούν ότι άξιζαν τέτοιας συμπεριφοράς ή δεν θέλουν να στιγματιστούν ή δεν καταγγέλουν τις οικιακές βοηθούς ή τα παιδιά τους γιατί γνωρίζουν ότι αν φύγουν θα μείνουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Αντωνίου.

Το επόμενο βήμα που εξετάζεται, όπως είπε ο κ. Αντωνίου, είναι η τοποθέτηση καμερών στα σπίτια για να περιοριστούν τα φαινόμενα. Ωστόσο εκτός από το μέτρο των καμερών θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για να καταγγέλονται όλα τα περιστατικά και έτσι να αποτρέπονται τυχόν μελλοντικά.