Τηλεόραση Ραδιόφωνο
jyt

«Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν».Υπό αυτό τον τίτλο δημοσιεύτηκαν στις έξι το απόγευμα οι  αποκαλύψεις του διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, μετά από πολύμηνες έρευνες και με τη συμμετοχή 270 δημοσιογράφων, για το πώς εταιρείες και πρόσωπα στην Κύπρο βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να ξεφύγουν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στο μακροσκελές κείμενο που δημοσιοποιήθηκε, η έρευνα είναι βασισμένη σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από παρόχους υπηρεσιών στην Κύπρο και χρονολογούνται από το 1990 μέχρι τον Απρίλη του 2022.

Ο όγκος των εγγράφων, που συγκέντρωσαν οι 270 και πλέον δημοσιογράφοι σε 54 χώρες, καταδεικνύει πως αυτές οι εταιρείες, με έμφαση στο γραφείο Κύπρου ή και εταιρείες που σχετίζονται με μεγάλο διεθνή ελεγκτικό οίκο, βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχους να οργανώσουν – και να κρύψουν – το πλούτο τους, με αποτέλεσμα η Κύπρος να προβάλλεται ως ένας τεράστιος οικονομικός κόμβος για τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περισσότεροι Ρώσοι που εμφανίζονται στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2023, και συγκεκριμένα 67 από αυτούς, ήταν πελάτες κυπριακών παρόχων υπηρεσιών.

Το λεγόμενο «Κυπριακό μοντέλο», όπως το χαρακτηρίζουν, λειτουργούσε ως ιμάντας μεταφοράς του ρωσικού πλούτου προς τη Δύση, όπου αποθηκευόταν ως χρηματοοικονομικά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, γιοτ, έργα τέχνης και ακίνητα.

Το μοντέλο βασιζόταν, όπως αναφέρεται, σε μερικούς από τους πιο αδύναμους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων.

Κυπριακές εταιρείες παρείχαν υπηρεσίες σε 96 ρώσους που υπόκεινταν σε δυτικές  κυρώσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κυπριακές εταιρείες παροχής υπηρεσιών εργάζονταν για λογαριασμό 25 Ρώσων που τέθηκαν υπό δυτικές ή ουκρανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ενώ με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντόπισαν επιπλέον 71 Ρώσους πελάτες που έχουν υποστεί κυρώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ανέρχονται, έτσι σε σύνολο 96 οι Ρώσοι που ενώ αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο κυρώσεων πραγματοποιούσαν συναλλαγές μέσω κυπριακών ή ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Βασιζόμενο στα ευρήματά του, η κοινοπραξία διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι συγκεκριμένος διεθνής ελεγκτικός οίκος στην Κύπρο υπονόμευε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στο μικροσκόπιο και το πρώην δικηγορικό γραφείο του τέως πρόεδρου της Δημοκρατίας

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι ασχολούνται, όντως, εκ νέου με το πρώην δικηγορικό γραφείο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αναφέροντας  πως είχε σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες και φίλους του Βλαντιμίρ Πουτιν. Στην ερευνα παρατίθεται και η θέση του δικηγορικού γραφείου, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα από τα μέλη της δικηγορικής εταιρεία δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, και παραθέτει τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η ΜΟΚΑΣ και που κατέδειξε πως όλοι οι ισχυρισμοί σε βάρος του γραφείου και του τέως Προέδρου ήταν εντελώς αβάσιμοι.

Συνέχεια στις αποκαλύψεις απόψε στο γερμανικό δίκτυο ZDF

Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικο χρήμα έτσι προανήγγειλε την δημοσιογραφική έρευνα η Γερμανίδα Δημοσιογράφος Ίλκα Μπρεχτ, η οποία απόψε, σε εκπομπή στο κρατικό κανάλι ZDF, θα ασχοληθεί με τον παράδεισο των Ρωσων ολιγαρχών στην Κύπρο, όπως αναφέρει.

Η αντίδραση του ΠτΔ

Θα διερευνηθούν όλα τα στοιχεία τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις απόψε, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος έστειλε και αυστηρό μήνυμα κατά της δυσφήμισης της Κύπρου.