Τηλεόραση Ραδιόφωνο
htr

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα ευρήματα της ογκώδους έρευνας που διενήργησαν περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι, για λογαριασμό του Διεθνούς Συνδέσμου Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ / International Consortium of Investigative Journalists), για φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο, και για τη σχέση Ρώσων πολυεκατομμυριούχων με κυπριακές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, εταιρείες με έδρα την Κύπρο, και πάροχοι οικονομικών και άλλων υπηρεσιών στην Κύπρο, πρόσφεραν μυστικούς οικονομικούς διαδρόμους σε Ρώσους ολιγάρχες, για να κρύψουν ή να αναδιαρθρώσουν ή να αναδιοργανώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε βάθος χρόνου από το 1990 μέχρι και το 2022.

Περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι σε δεκάδες χώρες συνέβαλαν στη συγκέντρωση όγκου εγγράφων, που ξεπερνούν τα 3,6 εκατομμύρια, και τα οποία αποκαλύπτουν πως Ρώσοι ολιγάρχες αναζητούσαν οικονομικές και άλλες υπηρεσίες στην Κύπρο, καθώς και πώς γνωστοί Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι, που παρουσιάζονταν κατά καιρούς ως οι τροφοδότες του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες στην Κύπρο ακόμα και όταν απειλούνταν με την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, είτε μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2014 είτε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Δείτε εδώ την έρευνα

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας, η οποία χωρίζεται σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων για κάθε έναν από τους Ρώσους ολιγάρχες ή/και εταιρείες που διερευνώνται, για τους σκοπούς της έρευνας έχουν εργαστεί «περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι», ενώ «υπήρξε συνεργασία σε 55 χώρες και περιοχές», για χρονική περίοδο «πέραν των έξι μηνών». Σε άλλο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι είχαν συμβολή 68 δημοσιογραφικοί οργανισμοί που επεξεργάστηκαν στοιχεία για οκτώ μήνες.

Πρόσθετη έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί στις 22:00 ώρα Γερμανίας, (23:00 ώρα Κύπρου), από το γερμανικό κανάλι ZDF και αυτή θα φέρει τον τίτλο «Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικα χρήματα».