Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαδηλωση υπερ Παλαιστινης

Σαββατοκύριακο μαζικών διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο του Λονδίνου χθες, σε μια από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην χώρα.

Με συνθήματα κατά του Ισραήλ και της βρετανικής κυβέρνησης και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες κατευθύνθηκαν προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και απαίτησαν τον τερματισμό του πολέμου.

Τα αίματα άναψαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές. Σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και να προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

Ένταση προκλήθηκε και όταν το πλήθος των διαδηλωτών εντόπισε τον Υπουργό Στέγασης της Βρετανίας, Μαικλ Γκόουβ στον σταθμό Βικτώρια και επιχείρησαν να του επιτεθούν. Η αστυνομία κατάφερε να τους απωθήσει, δημιουργώντας γύρω από τον Υπουργό ανθρώπινη ασπίδα.

Στο Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και βουλευτές αριστερών κομμάτων, κατέβηκαν στους δρόμους με σημαίες της Παλαιστίνης, φωνάζοντας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Στη Λυών, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ παρευρίσκονταν σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη, όταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων επιχείρησαν να εισβάλουν στην αίθουσα.

Από το απόγευμα είναι εξάλλου σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας με τίτλο «Για τη Δημοκρατία, κατά του αντισημιτισμού».

Στην πορεία στο Παρίσι συμμετέχει και η Μαρίν ΛεΠεν, ενώ η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι πρωτοφανής προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Μαζική διαδήλωση υπό τον τίτλο «ευρωπαϊκή πορεία για την Παλαιστίνη» πραγματοποιήθηκε και στις Βρυξέλλες. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της για υποκρισία και απαίτησαν να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Λευτεριά στη Γάζα, βροντοφώναξε πλήθος διαδηλωτών και στο Βερολίνο. Ανάμεσά τους και πολλοί Παλαιστίνιοι οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Την απέλαση της Πρέσβειρας του Ισραήλ στην Ιρλανδία, ενόψει της συζήτησης που αρχίζει στο κοινοβούλιο την ερχόμενη βδομάδα, απαίτησαν χιλιάδες διαδηλωτές σε διαμαρτυρία στο Δουβλίνο.

Επεισόδια ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, όταν μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισβάλει στον σταθμό του μετρό Φράνκα. Οι αστυνομικές αρχές έκλεισαν την πύλη, με τους διαδηλωτές να σπρώχνουν προσπαθώντας να εισέλθουν στον σταθμό.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές βανδάλισαν τo κτήριο των New York Times, ενώ άλλοι έκλεισαν τον τερματικό σταθμό Grand Central.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν και κοντά στο σπίτι του Αμερικανού Προέδρου στο Delaware, φωνάζοντας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Εναντίον του πολέμου, φώναξαν και διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, ενώ σε δεύτερη διαμαρτυρία συγγενείς και φίλοι των ομήρων, απαίτησαν δράση εδώ και τώρα από την κυβέρνηση Νετανιάχου για την απελευθέρωσή τους.