Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Συνεχίζεται ο «πόλεμος στα νοσοκομεία» από το Ισραήλ στη Γάζα με τις ΙDF να υποστηρίζουν ότι εκεί κρύβονται μαχητές της Χαμάς, κάτι το οποίο αρνούνται κατηγορηματικά γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό που επιχειρούν κάτω από αδιανόητες συνθήκες για να σώσουν από νεογέννητα μωρά μέχρι ασθενείς και τραυματίες.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα.

Τουλάχιστον 11.078 είναι οι νεκροί στη Γάζα.

Ανένδοτος παραμένει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Σήμερα Κυριακή αναμένεται να ανοίξει ξανά το πέρασμα στη Ράφα για τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα. Συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου.

Αντίθετος σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ο Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε μια «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων να σταματήσει η προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς.

«Δεν νομίζω ότι οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός ή μια πατατεταμμένη παύση είναι σωστές» είπε ο Σολτς.

«Αυτό θα σήμαινε τελικά ότι το Ισραήλ δίνει στη Χαμάς τη δυνατότητα να ανακτήσει και να αποκτήσει νέους πυραύλους», προσθέτει, ζητώντας αντ’ αυτού «ανθρωπιστική παύση».

«Συνελήφθησαν πάνω από 20 τρομοκράτες της Χαμάς και ανακρίνονται» λέει το Ισραήλ

Η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δηλώνουν ότι πάνω από 20 μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας και ανακρίνονται.

Τα μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν «στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας» αναφέρεται.

«Οι ανακρίσεις των στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πληροφοριών και για να βοηθήσουν στη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων και των πολεμικών προσπαθειών».

Διευθυντής χειρουργικής του Αλ Σίφα: Φοβάμαι ότι θα πεθάνουν όλα τα μωρά στις θερμοκοιτίδες

Μέσα σε ένα σκοτεινό χειρουργείο στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα της Γάζας, το προσωπικό τύλιξε δεκάδες μικροσκοπικά πρόωρα μωρά σε ένα κρεβάτι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα κρατήσει ζεστά – και ζωντανά.

Χωρίς παροχή οξυγόνου ή ρεύματος για θερμοκοιτίδες, οι νοσοκόμες προσπάθησαν να παράσχουν όση ελάχιστη φροντίδα μπορούσαν σε 39 μωρά που μεταφέρθηκαν από τη μονάδα νεογνών σε άλλο τμήμα του συγκροτήματος μετά από χτύπημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Αλ Σίφα.

Και μόνο το να τα μεταφέρουν στο χειρουργείο ήταν μια δυνητικά θανατηφόρα αποστολή, αφού το προσωπικό ανέφερε χτυπήματα σε όποιον κινούνταν μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

36 βρέφη κατάφεραν να επιβιώσουν από τη μεταφορά, αλλά η κατάστασή τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Χάσαμε ένα μωράκι σήμερα, χθες χάσαμε δύο και φοβάμαι ότι τελικά όλα τα μωρά θα χάσουν τη ζωή τους» συγκλονίζει ο διευθυντής του Αλ Σίφα.

Έβγαλαν από τις θερμοκοιτίδες τα νεογέννητα στο Αλ Σίφα – Νεκρά τρία μωρά

Τρία από τα 39 πρόωρα μωρά πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα λόγω της διακοπής όλων των πόρων από το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών σταμάτησε να λειτουργεί στις 11 Νοεμβρίου, δήλωσε ο διευθυντής της μονάδας.

Εντείνονται οι επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ τραυμάτισαν επτά Ισραηλινούς στρατιώτες και άλλα 10 άτομα αυξάνοντας έτσι τους φόβους για επέκταση του πολέμου στη Γάζα στη Μέση Ανατολή.

«Επτά στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν ελαφρά ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης βλήματος όλμου στην περιοχή της Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Όπως ανακοίνωσε, εντόπισαν 15 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο την τελευταία ώρα και τα αμυντικά συστήματα αναχαίτισαν τέσσερις, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Η Χαμάς ανέστειλε τις συνομιλίες για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες για τους ομήρους.

Το νοσοκομείο δέχεται σφοδρά πυρά καθώς ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις του. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως κάλυμμα ενός κέντρου διοίκησης χωρίς να παρέχει αποδείξεις. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.

ΗΠΑ: Να αποφεύγονται οι ανταλλαγές πυρών στα νοσοκομεία της Γάζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποφεύγονται οι ένοπλες συγκρούσεις μέσα σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, και διαβίβασαν την άποψή τους στις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στο CBS News.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βλέπουν ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και έχουμε ενεργές διαβουλεύσεις με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για αυτό», δήλωσε ο Σάλιβαν στην εκπομπή του CBS News, «Face the Nation».

Νετανιάχου: Η Χαμάς αρνήθηκε την προσφορά του Ισραήλ για καύσιμα στο Αλ Σίφα

Η Χαμάς αρνήθηκε την προσφορά του Ισραήλ να τροφοδοτήσει με καύσιμα το νοσοκομείο Αλ Σίφα, που βομβαρδίζεται ανηλεώς, υποστήριξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το νοσοκομείο, που είναι το μεγαλύτερο στη Γάζα, ανέστειλε χθες τη λειτουργία του αφού η τελευταία του γεννήτρια ξέμεινε από καύσιμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας υπό την ηγεσία της Χαμάς.

«Μόλις προσφέραμε στο νοσοκομείο Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν» είπε ο Νετανιάχου.

Νοσοκομειο Αλ Σιφα

Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, σοβαρός τραυματισμός έξι πολιτών

Επίθεση με αντιαρματικά πυρά εξαπέλυσε σήμερα στη 1 η ώρα το μεσημέρι τοπική ώρα η οργάνωση Χεζμπολάχ κατά του ισραηλινού οικισμού Ντοβέβ, στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, τραυματίζοντας τουλάχιστον έξι Ισραηλινούς πολίτες, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Τα πυρά της Χεζμπολάχ έβαλαν κατά τριών ΙΧ ισραηλινών οχημάτων, στα οποία επέβαιναν εργαζόμενοι της ισραηλινής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, συνοδευόμενα από οχήματα του στρατού, προκειμένου να προβούν σε εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου.

Ο οικισμός Ντοβέβ έχει ήδη εκκενωθεί από τους κατοίκους του τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο εκεί παρέμεινε η ένοπλη συντεταγμένη ομάδα των κατοίκων του, η οποία έχει ενισχυθεί από δυνάμεις του στρατού.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανταπαντώντας στο διάγγελμα που εκφώνησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στο οποίο έκανε λόγο για ενίσχυση του αξιόμαχου των δυνάμεών της οργάνωσης, προειδοποίησε την λιβανική οργάνωση ότι «εάν διαπράξει ένα λάθος, τότε όσα έχουμε κάνει στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός μπορεί να κάνει τα ίδια και στην Βυρητό».

IDF: «Από αυτόν τον διάδρομο μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το νοσοκομείο Σίφα»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν την απομάκρυνση αμάχων από τα νοσοκομεία Σίφα, Ραντίσι και Νάσερ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και άνοιξαν ένα επιπλέον πέρασμα για να μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί προς τα νότια για την ασφάλειά του.

Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 13 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στην Καν Γιουνίς

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 13 νεκροί μετά από νέο ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα στην Καν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προσφέρονται να απομακρύνουν μωρά από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

IDF: «Εξολοθρεύσαμε μαχητές στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, απομακρύναμε αμάχους»

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, σφοδρές μάχες με μέλη της Χαμάς έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι.

Σε μία από τις μάχες, σύμφωνα πάντα με τις IDF, στρατιώτες της ταξιαρχίας Givatay εντόπισαν άμαχο πληθυσμό σε κτίριο και του επέτρεψαν την απομάκρυνση μέσω ασφαλούς διαδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, οι μαχητές της Χαμάς πυροβόλησαν προς τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ υπήρξε απάντηση από τις IDF με αποτέλεσμα οι μαχητές της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης «να εξουδετερωθούν».

Σε άλλες περίπτωσεις, οι IDF «εξουδετέρωσαν μια ομάδα που είχε οχυρωθεί σε ένα σπίτι στη γειτονιά (σ.σ. στο Σάτι), πυροβολώντας ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, ένα μαχητικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε στρατιωτική αποθήκη, αφού εντοπίστηκε η εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου από αυτήν».

Ο ΠΟΥ ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητάει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ενώ ανησυχεί για το ότι έχει χάσει την επικοινωνία με το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα, ενώ υπάρχουν οι αναφορές για τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχεται το νοσοκομείο.

IDF: Έχουμε καταστρέψει πάνω από 150 τούνελ της Χαμάς

Σύμφωνα με τις ΙDF, μέχρι τώρα έχουν καταστρέψει πάνω από 150 τούνελ της Χαμάς στη Γάζα.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα.

Αναφορές για νέο χτύπημα του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα

Το δίκτυο Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, κάνει λόγο για νέο χτύπημα του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα.

Φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, καθώς στα σύνορα της χώρας αυτής οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές από την 8η Οκτωβρίου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ και τα πλήγματα πλέον γίνονται σε ολοένα μεγαλύτερο βάθος.

Ισραηλινά πλήγματα έχουν εξάλλου στοχοθετήσει θέσεις στη Συρία από όπου, σύμφωνα με τις IDF, μέλη της Χεζμπολάχ εκτοξεύουν ρουκέτες.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, Χασάν Νασράλα, αναφέρθηκε σε ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από την πλευρά του προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην «παίζει με τη φωτιά», διαμηνύοντας πως η Βηρυτός μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα αν η Χεζμπολάχ σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο.

Πάνω από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι και τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγους για οκτώ νεκρούς, έξι στρατιωτικούς και δυο άμαχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου νωρίς σήμερα πως έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές» στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη, σε αντίποινα για πυρά από το έδαφος της χώρας αυτής προς το τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το κράτος του Ισραήλ από το 1981.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία – Δύο νεογέννητα πέθαναν

Η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δραματική στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου δυο νεογνά γεννημένα πρόωρα που βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν πρόωρα χθες Σάββατο, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εν μέσω σφοδρών μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χαμάς.

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, αίτημα που πρόβαλαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ευρώπη, με φόντο τις ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί και τη φραστική κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα.

Σήμερα, 37η ημέρα του πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει γίνει στόχος «επανειλημμένων επιθέσεων».

Εκρήξεις και ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής με εμβαδό κάπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007, συνεχίζονταν τη νύχτα.

Η κατάρρευση των επικοινωνιών δημιουργεί προβλήματα και στην καταγραφή των θυμάτων

Η «κατάρρευση των υπηρεσιών και των επικοινωνιών στα νοσοκομεία στα βόρεια της Γάζας» καθυστερεί το υπουργείο Υγείας της Γάζας να ενημερώσει για τους τελευταίους αριθμούς των τραυματιών και των νεκρών, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ακριβής μέχρι και τις 14:00 η ώρα στις 10 Νοεμβρίου.